"BOLEST KOJU NE BIH PREPORUČIO NI NAJGOREM NEPRIJATELJU" Ispovest oca bebe koja je u drugom mesecu obolela od "VELIKOG KAŠLJA": Gledati dete, koje se na taj način muči je..

Autor:

Vesti

05.02.2024

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bebino stanje se komplikovalo, a napadi kašlja su postajali sve jači i češći, kaže on u ispovesti.

"BOLEST KOJU NE BIH PREPORUČIO NI NAJGOREM NEPRIJATELJU" Ispovest oca bebe koja je u drugom mesecu obolela od "VELIKOG KAŠLJA": Gledati dete, koje se na taj način muči je..

Foto: Shutterstock

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta 2023. godine u Beogradu je zabeleženo 769 slučajeva velikog kašlja, ali se pretpostavlja da je stvarni broj obolelih veći. Ministarstvo zdravlja Srbije je takođe saopštilo da su u prethodnih 13 meseci zabeležena četiri smrtna slučaja od velikog kašlja kod nevakcinisane dece mlađe od tri meseca.

Iskustvo oca bebe obolele od velikog kašlja


Dušan Zdravković je otac bebe koja je u oktobru, kada je imala samo dva meseca, obolela od velikog kašlja. Prema njegovim rečima, beba je prvo dobila terapiju u Domu zdravlja na Novom Beogradu, ali se stanje pogoršalo, te su ih uputili u Institut za majku i dete gde je dijagnoza potvrđena. Beba je hospitalizovana na Dečjoj pulmološkoj klinici bolnice „Dragiša Mišović“ gde je boravila deset dana, prenose beogradski mediji. 

Foto: ST/N. PANČIĆ

Dragiša Mišović

 

„Nismo pobegli od vakcine, već smo trčali ka njoj. Jednostavno, ova bolest ju je stigla pre roka. Nije stigla da se vakciniše jer je pre vakcinacije dobila veliki kašalj. Uobičajeno je, koliko ja znam, da deca dobiju vakcinu protiv velikog kašlja u trećem ili četvrtom mesecu. Mi nismo antivakseri ili tako nešto. U svetlu onoga što sam rekao, želim da istaknem da se u nekim evropskim zemljama trudnice vakcinišu protiv velikog kašlja u trećem tromesečju trudnoće, tako da su i majka i fetus zaštićeni od bolesti. To nije naša praksa. A nama se dešavalo da i moja žena i beba imaju veliki kašalj. Žena je to bolje podnela, ali beba nije. Pritom, nismo je mnogo izvodili, niti dovodili u situaciju da je bila u 'gužvi', ali ju je bolest ipak uhvatila“, kaže Dušan.



Teškoće tokom lečenja


Bebino stanje se komplikovalo, a napadi kašlja su postajali sve jači i češći. Nakon prvog otpuštanja iz bolnice, situacija se naglo pogoršala i beba je hitno ponovo primljena. Iako su roditelji bili protiv kućnog lečenja, na nagovor lekara su je izveli iz bolnice, ali se stanje opet pogoršalo. Nakon drugog otpuštanja, beba je i dalje imala napade kašlja, ali se situacija postepeno poboljšavala.

„Sreća je što u 'Mišoviću' imaju specijalizovanu dečju pulmologiju, a bili su okruženi najvećim stručnjacima. Uslovi u klinici su dobri, tako da sam imao krevet pored ćerke i mogao sam da budem stalno sa njom. I to će u tim trenucima biti presudno. Bolest se pogoršava, a ona počinje jako da kašlje svakih pola sata, sata. Dobila je terapiju, ali veliki kašalj je veoma ozbiljan i veoma nezgodan, jer ga zovu - stodnevni kašalj, jer traje tri meseca. Kod odraslih je simptom da ih ovaj kašalj dugo muči, da je zagušljiv i veoma zamara. Deca koja su školskog uzrasta, kada imaju veliki kašalj toliko kašlju da počnu da povraćaju, dešava se i da im popucaju kapilari u očima, pa im beonjače plave. Takođe se dešava da se onesvesti od kašlja. A najopasniji je za male bebe. Za njih je to opasno po život“, navodi Dušan Zdravković.

Republika

Foto: shutterstock

Veliki kašalj, beba

 



Iskustvo oca i apel budućim mamama


Dušan ističe da je iskustvo borbe bebe sa velikim kašljem bilo iscrpljujuće i zastrašujuće, te apeluje na buduće mame da se informišu o vakcinaciji i tokom trudnoće, ističući važnost zaštite kako majke tako i fetusa od ove opasne bolesti.

„To je bolest koju ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. Gledati na taj način svoje dete, koje se svakog trenutka muči, krajnje je iscrpljujuće i zastrašujuće. Osim komfora koji nam se narušava, jer nema sna i zahteva potpunu posvećenost svakog minuta u danu, to je bolest koja je opasna po život i koju neka deca ne uspevaju da prebrode. I to je najjeziviji osećaj, jer smo tokom boravka tamo čuli da su neke bebe preminule. Vaše dete se odjednom svrstava u određene procente, u okviru kojih neka deca prežive, a neka ne“, podvlači Dušan i poziva buduće mame da se informišu o vakcinaciji i tokom trudnoće, kako ne bi došle u situaciju da porodica je bila u.



Kroz njegovo svedočenje, otkrivamo koliko je teško lečenje velikog kašlja kod beba i koliko je važna brza i tačna dijagnoza, kao i adekvatna terapija. Ovo iskustvo nam daje uvid u ozbiljnost ove bolesti i izazove sa kojima se suočavaju roditelji dece obolele od velikog kašlja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading