ZABELEŽEN NOVI REKORD! Beograd je zvanično najtopliji u poslednjih 135. godina: Objavljeni ŠOK PODACI, međutim, TO NIJE SVE! EVO ŠTA NAM STIŽE

Autor:

Vesti

05.02.2024

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošla 2023. godina oborila je mnoge meteorološke rekorde. Januar je bio drugi najtopliji mesec, septembar treći, a oktobar drugi sa najvišim temperaturama.

ZABELEŽEN NOVI REKORD! Beograd je zvanično najtopliji u poslednjih 135. godina: Objavljeni ŠOK PODACI, međutim, TO NIJE SVE! EVO ŠTA NAM STIŽE

Foto: Shutterstock, Tanjug/Vladimir Šporčić

Prema zvaničnom izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), 2023. godina bila je najtoplija u Srbiji od 1951. godine. Prosečna temperatura vazduha iznosila je 12,5 stepeni u Srbiji, a čak 14,8 stepeni u Beogradu, što je odstupanje od 1,7 stepeni u odnosu na prosek 1990-2020. Ovo je bila četvrta godina sa najvišim temperaturama od 2018, što ukazuje na ozbiljan trend zagrevanja planete.

Rekordno visoke temperature i oboreni rekordi

Prošla 2023. godina oborila je mnoge meteorološke rekorde. Januar je bio drugi najtopliji mesec, septembar treći, a oktobar drugi sa najvišim temperaturama. U Beogradu su zabeležena čak 57 tropskih dana, a zima 2022/2023. bila je treća najtoplija zima od 1951. godine. Uz to, 2023. je bila veoma kišna u većem delu Srbije, a najkišnija u Sjenici ikada.

Ekstremne temperature u Srbiji

Iako je iza nas najtoplija godina ikada, živa u termometru nije dostigla 40 stepeni. Najviša dnevna temperatura vazduha u toku 2023. godine izmerena je 25. jula u Dimitrovgradu i 4. avgusta u Nišu i iznosila je 39,0 stepeni. Takođe, zabeležen je rekordno mali broj mraznih dana na devet, a ledenih dana na 11 glavnih meteoroloških stanica.

Toplo proleće i povratak zime

Meteorolozi najavljuju veoma toplo vreme u narednoj nedelji, sa temperaturama koje će biti iznad proseka, a lokalno bi čak moglo biti i oko 20 stepeni Celzijusa. Međutim, očekuje se i povratak zime oko 10. februara, sa mogućim snegom čak i u nizijama.

Februarske ekstremne temperature u Beogradu

Najhladniji dan u februaru u Beogradu bio je 11. februar 1929. kada je izmereno minus 25,5 stepeni Celzijusa. Sa druge strane, najtoplije nam je bilo 30. februara 1899. godine kada je izmereno plus 24,5 stepeni. Rekordna visina snega u Beogradu zabeležena je 3. februara 1962. kada je izmereno čak 80 centimetara snega.

Ovaj izveštaj jasno pokazuje da su ekstremne temperature i vremenski uslovi postali sve učestaliji, što ukazuje na ozbiljan trend zagrevanja planete i promena u klimatskim šablonima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading