PRVA ŽRTVA VELIKOG KAŠLJA BEBA IZ NOVOG SADA! Lekari se bore za život još jednog mališana!

Autor:

Vesti

02.02.2024

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prve prijeme smo imali još u junu mesecu, što je zatim krenulo da se povećava, rekao je Vukomanović.

PRVA ŽRTVA VELIKOG KAŠLJA BEBA IZ NOVOG SADA! Lekari se bore za život još jednog mališana!

Foto: Shutterstock

Na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu u julu prošle godine preminula je jedna beba od velikog kašlja, saznaje Kurir. Beba je imala mesec i po dana i nije bila vakcinisana. To je prva beba koja je u Srbiji u 2023. umrla od pertusisa, a potom su preminule još tri i u prvom mesecu ove godine jedna.

U Beogradu je, prema podacima GZJZ, prijavljeno 69 novoobolelih od 22. do 28. januara. Najveći broj obolelih je među decom uzrasta 10-19 godina (466), a među njima prednjače deca uzrasta 12 godina (89 obolelih), 13 godina (83 obolelih) i 14 godina (72 obolelih).

Dečiji kardiolog i zamenik direktora Instituta za zaštitu zdravlja majke i deteta "Dr Vukan Čupić", prof. dr Vladislav Vukomanović, izneo je zabrinjavajuće informacije u vezi sa pertusisom, poznatijim kao veliki kašalj. Istakao je da se ova podmukla bolest ne javlja samo tokom zimskih meseci, već može biti prisutna tokom cele godine, s obzirom na lakše prenošenje u zatvorenim prostorima.

Vukomanović je istakao da su četiri bebe, uzrasta od 30 dana do 2 meseca, nažalost preminule usled najteže kliničke slike pertusisa, uprkos naporima medicinskog osoblja da zaustave progresiju bolesti.

- Prve prijeme smo imali još u junu mesecu, što je zatim krenulo da se povećava. Nažalost krajem novemba i krajem januara, umrle su četiri bebe sa najtežom kliničkom slikom. One su bile uzrasta od 30 dana do 2 meseca, one nisu uspele da pobede ovu bolest, uprkos našim naporima da zaustavimo progresiju bolesti - rekao je Vukomanović u jutarnjem programu TV Pink.

Jedna beba je u teškom stanju, na respiratoru je, ali kako ističe, i stabilna je.

- Dete koje je sada na respiratoru, prema najnovijim informacijama od jutros, pokazuje stabilno stanje sa dobrom gasnom razmerom, cirkulacijom i nadamo se da će to blizanče pregurati to i ozdraviti - rekao je Vukomanović.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading