POLICAJCI U SRBIJI VIŠE NE SMEJU DA NOSE TETOVAŽE I PIRSINGE! Da li će oni koji ih imaju biti IZBAČENI IZ SLUŽBE!?

Autor:

Vesti

01.02.2024

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi koji konkurišu za posao policajca, od pre nekoliko godina, na startu prolaze takozvani estetsko-vizuleni pregled, i iako im se na telu primeti bilo šta neprirodno, eliminišu se i ne prolaze u naredni krug pa čak i da su najsposobniji.

POLICAJCI U SRBIJI VIŠE NE SMEJU DA NOSE TETOVAŽE I PIRSINGE! Da li će oni koji ih imaju biti IZBAČENI IZ SLUŽBE!?

Foto: ST/Nebojša Mandić/Petar Divac

Policajci u Srbiji ne smeju da se tetoviraju, imaju pirsinge i nose minđuše u ušima, jer im je pre tri godine to, prema Pravilniku o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika, strogo zabranjeno. Svi koji konkurišu za posao policajca, od pre nekoliko godina, na startu prolaze takozvani estetsko-vizuleni pregled, i iako im se na telu primeti bilo šta neprirodno, eliminišu se i ne prolaze u naredni krug pa čak i da su najsposobniji.

Kako ističe Veljko Majilović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, do pre tri godine policajcima u Srbiji je bilo dozvoljno da iscrtavaju svoje telo i nose pirsinge, ali da to sada više nije moguće.

- Zbog pozivanja na evropsku regulativu i pravila evropskih policija, koje svojim pripadnicima dozvoljavaju ovakve stvare, čak i da nose bradu i zulufe, u jednom trenutku smo popustili i mi, i to dozvolili i našima - počinje priču Mijailović.

Kažu da je posle toga, naročito u elitnim jedinicama policije, zavladala moda, prevashodno tetoviranja.

Republika

Foto: Tanjug

Veljko Mijailović

 

- Jednostavno to se nekim ljudima sviđalo, odavalo je utisak, ali je vrlo brzo shvaćeno da se to ne uklapa u sliku policajca kako ga bar prosečan Srbin vidi. I zato je donet pravilnik da to više ne treba da se radi. Sada na konkursu za policiju to je važan eliminacioni faktor. Dakle, na samom startu prolazi se taj estetsko-vizuelni pregled, i ukoliko se uoči da neko recimo ima tetovažu, odamh ispada iz konkurencije - priča Mijailović.

Kaže da se postavilo i tada pitanje, šta sa policajcima koji imaju tetovaže i pirsinge po telu.

- Prema pravilniku, u obavezi su da ih prekriju kad god je to moguće, a ako nije, jednostavno se vide. Oni su te tetovaže uradili prema starim propisima i nijedan novi ne može se retroaktivno primenjivati na njih. Ne možete i ne treba nikog ucenjivati otkazom ako je to uradio kad je to i bilo dozvoljeno - priča Mihajlović.

On kaže da smatra da je u redu što su srpskim policajcima zabranjeni tetoviranje, stavljanje pirsinga ili nošenje brade i minđuše u uhu.

- U Srbiji postoji uvreženo mišljenje kako policajac treba da izgleda. Dakle, treba da bude u skladu sa slikom prosečnog čoveka. Srbi smatraju da policajac treba da pristojan, uredan, narodski da izgleda, uliva poverenje, a tetovaže mogu da izazovu i kontraverzna mišljenja - kaže Mijailović.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading