SPREMITE SE, PRVO ĆE ZAHVATITI JUGOZAPADNE DELOVE SRBIJE! Sutra u 18 sati u našu zemlju stiže ova vremenska pojava!

Autor:

Vesti

01.02.2024

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljoprivrednici ga vole, jer čestice saharskog peska sadrže minerale, koji obogaćuju zemlju- objašnjava meteorološkinja.

SPREMITE SE, PRVO ĆE ZAHVATITI JUGOZAPADNE DELOVE SRBIJE! Sutra u 18 sati u našu zemlju stiže ova vremenska pojava!

Foto: printscreen/TV Telemark

Meteorolozi najavljuju dolazak saharskog peska u Srbiju, koji će uslediti nakon fronta iz pravca Budimpešte.

Očekuje se da će kiša doneti tragove saharskog peska koje ćemo videti na automobilima i prozorima, a zamućenost vazduha će biti primećena nakon prolaska fronta.


Saharski pesak se očekuje već u petak oko 18 časova, najpre na zapadu zemlje, a zatim se predviđa da će zahvatiti jugoistok. Iako će kiša biti žute i prljave boje, stručnjaci ističu da mala količina saharskog peska neće biti štetna po zdravlje ljudi.

- One utiču u mnogo većoj koncentraciji, tako što prave mikrooštećenja na organizmu, odnosno kada mi udahnemo te čestice, koje su nano veličine, one prave "mikro rezove", pa smo usled toga više podložni infekcijama, jer mogu napraviti oštećenja na nozdrvi, plućima... Poljoprivrednici ga vole, jer čestice saharskog peska sadrže minerale, koji obogaćuju zemlju- objašnjava meteorološkinja Euronews-a Milena Ćirković za Kurir.

Procenjuje i da će talas saharskog peska brzo proći kroz Srbiju.

- On će vrlo brzo proći kroz Srbiju, pa već od subote možemo da očekujemo vedro i sunčano vreme koje će obezbediti dobru vidljivost, i tada saharski pesak neće biti prisutan u vazduhu -  ukazuje Ćirković.

Ona kaže da nas u narednim danima februrara očekuje stabilno vreme, što će pogodovati zadržavaju štetnih materija koje će uticati na zagađenje vazduha.

- Dugo vremena ćemo biti pod uticajem anticiklona, što znači da se očekuje visok vazdušni pritisak koji podrazumeva maglu, slab vetar tako da ja negde očekujem da će zagađenost vazduha u narednim danima, odnosno u prvim danima februara biti prilično velika - zaključuje meteorološkinja.


Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading