DECA SE "SAHRANJUJU" U ŠKOLI! Bizaran trend zaludeo tinejdžere, nose KRST i "pokojnika" na klupi! (VIDEO)

Autor:

Vesti

01.02.2024

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi trend postao je viralan, a stručnjaci su zabrinuti.

DECA SE "SAHRANJUJU" U ŠKOLI! Bizaran trend zaludeo tinejdžere, nose KRST i "pokojnika" na klupi! (VIDEO)

Foto: Shutterstock, Facebook/Printscreen

Jezivi snimci na društvenim mrežama na kojima deca, srednjoškolci iz Srbije, "sahranjuju" svoje drugare, pojavili su se, pre svega na TikTok-u, ali i na drugim društvenim mrežama. 

Na njima đaci, verovatno na velikom odmoru, nose krstače, kao i "pokojnika" na klupi, aludirajući na mrtvački sanduk, pevajući poput sveštenika na sahranama.

Još konkretnije, snimak iz jedne tehničke škole pokazuje nekolicinu tinejdžera koji pevaju "Moga brata ranila granata" i nose jednog od učenika na đačkoj klupi. Ne zna se gde je ovaj snimak tačno nastao, ali je brzinom svetlosti postao veoma popularan na svim društvenim mrežama.

 

 

Navodno , u istoj školi, đaci se snimaju i kako se udaraju patikama po glavi, simulirajući pokrete repera Desingerice, žvrljaju po licu, pa potom takvi odlaze kod profesor i slično.

"Sve surovije i sve suludije"

Tinejdžeri nisu baš svesni težine sadržaja koji snimaju za društvene mreže, rekla je za Republiku Katarina Jonev, stručnjakinja za bezbednost dece na internetu.

- Trendovi su sve suludiji i zaista je užasavajuće što su nam deca pod uticajem društvenih mreža i sve uzimaju zdravo za gotovo i sve rade da budu in i aktuelni. Takva količina materjala koja kruži društvenim mrežama je zabrinjavajuća i to ohrabruje drugu decu da rade i snimaju iste stvari. Pitanje je koliko su oni svesni šta je smrt i sahrana i da je to velika bol za porodice koje nekoga izgube - rekla je Jonev za naš portal.

Republika

Foto: Printscreen/TVPrva

Katarina Jonev

Kako je dalje rekla, postavlja se i pitanje da li je posredi njihova "šala" i razbibriga ili su ovo promocija i pokazivanje opasnijih stvari.

- Treba se zapitati i ispitati da li je ovo promocija nekih sekta, da li ima okultnih simbola koja prate te inicijacije. Treba takođe obaviti razgovor sa decom da nije slučajno došlo do indoktrinacije, jer tako sekte i deluju. Sekte sada posredstvom društvenih mreža prikazuju smrt i rituale kao nešto lepo i dobro - dodala je Jonev i istakla da treba preispitati i da li su svesni kuda bi ovakav sadržaj mogao da vodi.

Republika

Foto: Shutterstock

Sahrana/Ilustracija

Instagram svestan da je pun lošeg sadržaja

Katarina Jonev je istakla i da su nova pravila na društvenim mrežama zaživela upravo zbog preplavljivanja štetnim sadržajem.

- Navodno je instagram krenuo sa novim pravilima za bezbednost dece, ali su krenuli sa takvom pričom da deci neće biti dostupan sadržaj koji promoviše ubistva, suicidne misli i poremećaje u ishrani i navodno takav sadržaj neće biti prikazivan deci. To znači da je takva količina sadržaja u nenormalnoj količini, čim je Instargram bio prinuđen da pod pritiskom javnosti i roditelja uvede pravila. To je jedan korak napred - kazala je ona.

 

"Prevazilaze strah od smrti?"

Međutim, potpuno drugi ugao gledanja ima psihološkinja Branka Tišma, koja navodi da se deca ne unose emotivno u snimanje ovakvih sadržaja.

- To može biti i prevazilaženje strahova koje imaju od smrti kroz te igre koje nama mogu biti bizarne i okrutne. S druge strane, privlači druge vršnjake i pravi senzaciju, to je pubertetska potreba da budu u centru pažnje i da prevazilaze sami prepreke - istakla je ona.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Branka Tišma

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading