OVA GRUPA UČENIKA DOBIJA JOŠ PO 5.000 DINARA OD DRŽAVE! Vlada usvojila Uredbu - Dodatnim davanjem želi da motiviše đake

Autor: D.B.

Vesti

05.01.2024

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finansijska podrška dualnom obrazovanju usvojena Uredbom realizovaće se na dva načina.

OVA GRUPA UČENIKA DOBIJA JOŠ PO 5.000 DINARA OD DRŽAVE! Vlada usvojila Uredbu - Dodatnim davanjem želi da motiviše đake

Foto: Shutterstock

Vlada Republike Srbije nedavno je usvojila "Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju" kako bi pružila podršku učenicima koji će biti upisani na trogodišnje i četvorogodišnje dualne obrazovne profile za deficitarna zanimanja.

Učenici koji se opredele za dualno obrazovanje za deficitarna zanimanja imaju priliku da zarade više od drugih učenika. Ovim učenicima će biti omogućeno da, pored zakonom propisane naknade za učenje kroz rad, u neto visini od najmanje 70% minimalne cene rada po satu, budu isplaćeno dodatnih 5.000 dinara mesečno tokom 9 meseci godišnje. Ova mera ima za cilj povećanje motivacije učenika za sticanje kompetencija za deficitarna zanimanja koja su veoma tražena i bolje plaćena na tržištu rada.

Drugi vid podrške definisan u ovoj uredbi odnosi se na podršku poslodavcima kroz subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile za deficitarna zanimanja. Ova mera ima za cilj podršku mikro i malim preduzećima koja finansijski ne mogu da izdvoje sredstva u skladu sa svojim potrebama, kako bi povećali obuhvat učenika i omogućili kvalitativnu selekciju za buduće zapošljavanje.

Cilj ove uredbe je i podizanje interesovanja učenika za trogodišnje obrazovne profile kako bi škole povećale obuhvat učenika u dualnom obrazovanju, a privreda imala veću šansu da obezbedi održivost i inovativnost svog poslovanja.

U slučaju nedovoljnog utroška sredstava predviđenih ovom uredbom, postoji dopunska mera kojom se sredstva mogu dodeliti školama za nabavku opreme, potrošnog materijala i sredstava za ličnu zaštitu i bezbednost na radu, kao i za realizaciju dela učenja kroz rad koji se ne može realizovati kod poslodavca.

Očekuje se da će ova uredba doprineti zadovoljstvu mladih ljudi koji će imati višu finansijsku podršku za učenje kroz rad, povećati motivaciju za upisivanje na trogodišnje profile, kao i omogućiti kvalitetnu selekciju za buduće zapošljavanje. Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, Gabrijela Grujić, ističe da je cilj ove uredbe obezbeđivanje kvalitetnih kompetencija koje će mladima omogućiti siguran karijerni put prilikom zapošljavanja.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading