SRBIJA PLANIRA DA VRATI HITNU POMOĆ NA MOTOCIKLU? Za to postoji DEBEO RAZLOG - Evo šta kažu iz Komiteta za bezbednost saobraćaja

Autor: D.B.

Vesti

31.01.2024

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Statistike pokazuju da svaki minut zakašnjenja smanjuje šanse za preživljavanje za deset odsto.

SRBIJA PLANIRA DA VRATI HITNU POMOĆ NA MOTOCIKLU? Za to postoji DEBEO RAZLOG - Evo šta kažu iz Komiteta za bezbednost saobraćaja

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ, Shutterstock

Januar je mesec saobraćajnih nezgoda, a pitanje brzine dolaska hitne pomoći postaje sve važnije. Ova tema je posebno značajna jer brzina dolaska medicinske pomoći može biti presudna za preživljavanje povređenih ili obolelih osoba.

Prva pomoć: Diferencijator između života i smrti

Duško Antelj, čija je priča postala simbol važnosti brze reakcije hitne pomoći, ističe da je upravo brza prva pomoć na motociklu bila ključna za njegovo preživljavanje nakon teške saobraćajne nezgode. Ovo svedočanstvo naglašava koliko je važno da se pomoć stigne što pre, a uloga motocikala u pružanju hitne pomoći postaje jasnija.

Značaj brze reakcije

Dr Sandro Kopilović iz Novog Sada naglašava da je svaki minut od presudnog značaja, posebno u slučajevima srčanog zastoja. Statistike pokazuju da svaki minut zakašnjenja smanjuje šanse za preživljavanje za deset odsto. Ovo jasno ilustruje koliko je važno unaprediti brzinu reakcije hitne pomoći, posebno u saobraćajnim situacijama.

Motocikli - ključni faktor u brzom pružanju pomoći

Damir Okanović ističe da je upotreba motocikala za hitnu pomoć u Beogradu pokazala značajno skraćivanje vremena dolaska na lice mesta. U proseku, motocikli stižu čak 50 odsto brže od vozila hitne pomoći. Ovo je važno otkriće koje ukazuje na ključnu ulogu motocikala u pružanju hitne medicinske pomoći.

Evropsko iskustvo i brzina motocikala

Gotovo sve zemlje u Evropi koriste motocikle za hitnu medicinsku pomoć, a značajna prednost je brzina koju motocikli pružaju. Takođe, obučen kadar za vožnju motocikla i pružanje prve pomoći dodatno povećava efikasnost ovog vida hitne pomoći.

Rezultati i zaključak

Slovenačko iskustvo pokazuje da je uspešnost reanimacije veća kada prva pomoć stigne na motociklu. Ovo je još jedan argument u prilog ubrzanju dolaska hitne pomoći na lice mesta. Nacionalna strategija bezbednosti saobraćaja takođe naglašava važnost vremena dolaska hitne pomoći, te je neophodno pronaći nove načine za ubrzanje ove ključne reakcije.

U zaključku, hitna pomoć na motociklu se pokazala kao brza, efikasna i presudna u mnogim situacijama. Njen značaj postaje sve veći, posebno u kontekstu saobraćajnih nezgoda, gde svaki minut može biti odlučujući za život pacijenta.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading