STIGLI PRVI PODACI POPISA POLJOPRIVREDE: Evo čime se bavi najveći broj domaćinstava u Srbiji!

Autor: D.B.

Vesti

30.01.2024

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored Mačvanske oblasti, i ostale oblasti se ističu po specifičnostima u uzgoju životinja.

STIGLI PRVI PODACI POPISA POLJOPRIVREDE: Evo čime se bavi najveći broj domaćinstava u Srbiji!

Foto: pixabay.com

Prema najnovijim podacima Popisa poljoprivrede 2023. godine, čak 61,7 odsto gazdinstava u Srbiji bavi se stočarstvom. Najznačajnije je da se najveći broj goveda i svinja gaji upravo u Mačvanskoj oblasti. Ova oblast se ističe kao lider u ovom sektoru poljoprivrede, što je važno za celokupnu poljoprivrednu proizvodnju u zemlji.

Raznolikost uzgoja životinja širom Srbije

Pored Mačvanske oblasti, i ostale oblasti se ističu po specifičnostima u uzgoju životinja. Na primer, Zlatiborska oblast je poznata po velikom broju ovaca i pčela, dok se najviše koza gaji u Pčinjskoj oblasti. Srednjobanatska oblast se izdvaja po broju gajene živine. Ova raznolikost u uzgoju životinja širom zemlje ukazuje na specifičnosti i prilagođenost poljoprivrede različitim delovima Srbije.

Raznolikost useva u različitim regionima

Kada je reč o usevima, Vojvodina se ističe kao region sa najvećim površinama oranica i bašta, što čini 55,8 odsto ukupnih površina u zemlji. Sa druge strane, voćnjaci su najviše zastupljeni u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, sa čak 54,9 odsto. Ovo pokazuje raznolikost poljoprivredne proizvodnje u različitim delovima zemlje, sa specifičnim fokusom na određene vrste useva u zavisnosti od lokalnih uslova i resursa.

U zaključku, podaci Popisa poljoprivrede 2023. godine pružaju uvid u raznovrsnost poljoprivredne proizvodnje širom Srbije, ističući specifičnosti stočarstva u Mačvanskoj oblasti, raznolikost uzgoja životinja u različitim regionima, kao i specifičnosti u usevima u Vojvodini i Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. Ovi podaci su od suštinskog značaja za razumevanje poljoprivredne proizvodnje i planiranje daljeg razvoja ovog sektora.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vesna

30.01.2024 13:52

Pa ta raznolikost u izboru stoke i proizvodnji svakako je uslovljena reljefom, klimom i ne bi trebalo da da bude losa.