"SVAKA PORODICA IMA SVOJU PRIČU" Advokat otkrio NAJBIZARNIJE SLUČAJEVE ostavljanja nasledstva: Žene se retko viđaju NA ČITANJU TESTAMENTA - Svako računa UDAĆE SE, ne treba joj!

Autor: D.B.

Vesti

31.01.2024

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje dva načina podele nasledstva - ugovorom o raspodeli imovine za života ili testamentom posle smrti.

"SVAKA PORODICA IMA SVOJU PRIČU"  Advokat otkrio NAJBIZARNIJE SLUČAJEVE ostavljanja nasledstva: Žene se retko viđaju NA ČITANJU TESTAMENTA - Svako računa UDAĆE SE, ne treba joj!

Foto: Shutterstock

 

U praksi nasleđivanja u Srbiji često se dešava da braća tuže jedan drugog, dok su tužbe sestara retke. Takođe, deca povremeno tuže majke, ali majke retko tuže decu. Ovakvi obrasci često dovode do sudskih sporova, a advokat Ahmed Delimeđac navodi da je to vrlo česta situacija i razmišlja o uzrocima takvih razmirica među najbližim rođacima.


Ugovor za života i testament posle smrti


Postoje dva načina podele nasledstva - ugovorom o raspodeli imovine za života ili testamentom posle smrti. Advokat objašnjava da je ugovor za života najnormalnija stvar kojom roditelji mogu da prenesu imovinu na decu, dok testament počinje da važi od momenta smrti. Takođe, ističe da imovinu možete podeliti na razne načine prema sopstvenoj volji.

Nužni deo nasledstva i mogućnost pobijanja testamenta


Advokat ističe da postoji nužni deo nasledstva koji je zakonsko pravo i može se ostvariti ukoliko jedan naslednik nije zadovoljan podelom imovine. Takođe, naglašava da se testament može pobiti iz različitih razloga, kao što su neuračunljivost, falsifikovanje ili povreda nužnog dela nasledstva.

Razaranje porodice zbog spora oko nasledstva


Spor oko nasledstva često dovodi do razaranja porodice, jer advokat ističe da porodice koje se spore oko imovine više nikada ne funkcionišu. Zato je važno stvar urediti pre nego što do spora dođe, a ugovori o podeli imovine pre smrti i testamenti mogu da budu od pomoći u izbegavanju takvih situacija.
Republika

Foto: Testament

 


Ženski naslednici retko viđeni u sudnici


Iako zakon tretira muške i ženske naslednike isto, u praksi se retko viđaju ženski naslednici u sudnici. Advokat navodi da se takav običaj često prenosi na svakodnevni život, ali ističe da se protivi takvom odnosu prema ženskim potomcima.

Navodi primere i u kojima se deca okreću protiv majke.

"Otac u testamentu kaže da sve ostavlja majci dok je živa. Onda oni napadaju taj testament i govore: 'E, majka nije sposobna, ne može ona, mi ćemo da vodimo računa o njoj'. A žena vitalna, može da se stara o svemu", ilustruje dodajući da šablon ipak ne postoji.

"To je neka čar ovih predmeta. Svaka ta porodica ima neku svoju priču."

"Žensko dete, tuđa nafaka"

Kaže i da se ženski naslednici retko vide u sudnici.

"To je običajna stvar. Kad neko dobije ćerku, ljudi kažu: 'Ajde, pa da sledeće bude muško!' U mom kraju kažu: 'Žensko dete, tuđa nafaka'. To znači sreća. Kada se ćerka uda, više je ne računaju. Takav stav se preliva na svakodnevni život", prenosi utiske i protivi se takvom odnosu prema ženskim potomcima.

Dodaje i primer koji govori u prilog tome koliko je takva društvena praksa dominantna, uprkos zakonu koji ženske i muške naslednike tretira isto.


"Otac je sve ostavio sinovima, a imao je i jednu ćerku. Ona je bila udata u gradu pored, a isključio ju je. Došla je kod mene i na sudu ostvarila pravo na taj nužni deo. Rekla mi je da su imali sastanak kod kuće, gde su se braća podelila - ovaj hoće njivu, onaj hoće štalu - a da ona nije ni znala za to."



Država kao naslednik i zloupotrebe ugovora o doživotnom uzdržavanju


U situacijama kada ne postoje potomci ostavioca niti postoji važeći testament, država može naslediti imovinu. Takođe, advokat upozorava na moguće zloupotrebe ugovora o doživotnom uzdržavanju, koje mogu dovesti do prevare naslednika.

U zaključku, nasleđivanje u Srbiji može biti kompleksno i puno izazova, ali pravilno planiranje i adekvatno informisanje mogu pomoći u izbegavanju sporova i očuvanju porodičnih odnosa.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading