"TVRDE DA DUH NESREĆNO ZALJUBLJENE DEVOJKE NOĆU ŠETA ZDANJEM" Da li ste čuli za DVORAC U BEOČINU?! Ova građevina, iako oronula, i dalje čuva obrise SILNE RASKOŠI (FOTO)

Autor: D.B.

Vesti

30.01.2024

14:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodica Špicer, vlasnici Beočinske fabrike cementa, koristila je dvorac kao biblioteku i dom kulture, a tokom većeg dela prošlog veka, on je služio kao ekskluzivan restoran sa prenoćištem, privlačeći posetioce iz celog regiona.

"TVRDE DA DUH NESREĆNO ZALJUBLJENE DEVOJKE NOĆU ŠETA ZDANJEM" Da li ste čuli za DVORAC U BEOČINU?! Ova građevina, iako oronula, i dalje čuva obrise SILNE RASKOŠI (FOTO)

Foto: Pixabay

U pitomoj okolini Beočina, skriven među gustim zelenilom drveća, uzdiže seDvorac Duhova“, nekadašnje zdanje koje je plenilo svojom raskoši i lepotom.

 

Sagradio ga je Ede Špicer, nemački fabrikant, 1898. godine, a njegova arhitektonska lepota i prefinjenost i danas ostavljaju posetioce bez daha. Projektovan od strane Imrea Štjandla, dvorac je nekada krasio pejzaž staklenim baštama i parkom u kojem su slobodno šetali paunovi i srne, čineći ga jednim od najlepših zamkova u ovom delu Evrope.


Slavna prošlost i tragičan kraj

Porodica Špicer, vlasnici Beočinske fabrike cementa, koristila je dvorac kao biblioteku i dom kulture, a tokom većeg dela prošlog veka, on je služio kao ekskluzivan restoran sa prenoćištem, privlačeći posetioce iz celog regiona. Međutim, danas su raskošni hodnici i sobe ovog nekadašnjeg zdanja prepušteni vremenu i zaboravu.

Jedna od najintrigantnijih priča koja kruži među meštanima povezana je sa ćerkom porodice Špicer. Navodno zaljubljena u konjušara, njena ljubav nije bila uzvraćena, što ju je, prema pričama, navelo na tragičan kraj. Preko sto godina kasnije, strah i dalje obuzima neke meštane, tvrdeći da se duh nesrećne devojke šeta ostacima dvorca.

Misteriozna prošlost i sujeverje

Gvozdeni i betonski zmajevi na fasadi dvorca sada čuvaju tajne prošlosti, a lokalno stanovništvo se pita koliko je od priče stvarnost, a koliko mit. Dok se „Dvorac Duhova“ lagano raspada, njegova misteriozna prošlost ostavlja pitanje – da li su sablasti zaista preuzele svoje nekadašnje domaćine ili je reč samo o plodu mašte prestravljenih svedoka?

Kroz vekove, ova zdanja su bila inspiracija za najrazličitije priče, legende i sujeverja, a „Dvorac Duhova“ nije izuzetak. Njegova čudesna lepota, upotpunjena tragičnom pričom koja se prenosi s kolena na koleno, ostavlja posetioce i lokalno stanovništvo u stalnoj zagonetci. Da li je dvorac zaista dom duhova ili je reč o plodu mašte, ostaje tajna koja intrigira sve koji zakorače u ovo zdanje koje je nekada plenilo raskošju i lepotom.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading