DA LI RODITELJI TREBA DA SE HVATAJU ZA GLAVU ILI NE? Počela pripremna nastava za buduće brucoše: Koliko novca je neophodno izdvojiti?

Autor: D.B.

Vesti

25.01.2024

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripremna nastava nije obavezna za buduće brucoše, ali se roditelji masovno opredeljuju za to jer smatraju da se na taj način povećava mogućnost za upis.

DA LI RODITELJI TREBA DA SE HVATAJU ZA GLAVU ILI NE? Počela pripremna nastava za buduće brucoše: Koliko novca je neophodno izdvojiti?

Foto: Shutterstock

Na većini fakulteta u Srbiji započela je pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita. Cene se razlikuju od fakulteta do fakulteta, ali i od grada do grada. Na većini beogradskih fakulteta cene su u rasponu od 20.000 do 51.000 dinara.

Roditelji se masovno opredeljuju za pripremnu nastavu

Pripremna nastava nije obavezna za buduće brucoše, ali se roditelji masovno opredeljuju za to jer smatraju da se na taj način povećava mogućnost za upis. Međutim, roditeljima se solidno isprazne džepovi, a da deca nisu ni konkurisala za upis na fakultet.

Sa druge strane, fakultetima je to dodatni izvor prihoda. Oni tvrde da su pripreme neophodne, jer đaci iz srednjih škola danas izlaze sa različitim znanjem. Kako kažu, priprema je više da se nadomesti znanje koje nisu dobili u srednjoj školi.

Medicinski fakultet - Beograd i Niš

Na sajtu Medicinskog fakulteta u Beogradu održava se pripremna nastava iz hemije i biologije koja je počela 2. decembra 2023. godine i traje do 1. juna 2024. godine. Cena za fond od 60 časova iz hemije i biologije je 33.000 dinara.

Oni koji se spremaju za Medicinski fakultet u Nišu proći će jeftinije. Pripremna nastava se organizuje iz biologije, hemije i matematike po ceni od 20.000 dinara po svakom predmetu za 65 školskih časova.

Elektrotehnički i mašinski fakultet - Beograd

Pripremna nastava na ETF-u u Beogradu organizuje se iz matematike i fizike. Cena po predmetu je 46.000 dinara ako se plaća odjednom, ili 51.000 dinara ukoliko se plaća u tri rate po 17.000 dinara.

Na Mašinskom fakultetu u Beogradu, cena za fond od 60 školskih časova je 25.000 dinara, plaćaju se u pet rata. Kod njih se ne organizuje probni prijemni ispit.

FON i Prirodno-matematički fakultet - Beograd i Novi Sad

FON organizuje pripremnu nastavu iz matematike po ceni od 30.000 dinara odjednom ili 32.000 dinara na dve rate. Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu organizuje pripremnu nastavu iz hemije po ceni od 12.000 dinara.

Besplatna nastava

Na Departmanu za biologiju i ekologiju, pripreme su namenjene svim učenicima koji na prijemnom ispitu na fakultetima u Srbiji polažu test iz biologije. Nastava je besplatna i realizovaće se preko onlajn platforme Moodle Prirodno-matematičkog fakulteta.

Među fakultetima koji organizuju besplatnu pripremnu nastavu je i Fakultet pedagoških nauka u Jagodini. Pripremna nastava počinje od 23. marta po kombinovanom modelu - onlajn i uživo. Kandidati se mogu prijaviti do 22. marta.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading