NOV BICIKL NAGRADA ZA POŠTENJE: Dirljiva priča o dečaku (11) iz Kačareva

Autor:

Vesti

22.01.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meštani se na Bogojavljenje odužili učeniku petog razreda koji je vratio veliku sumu izgubljenog novca.

NOV BICIKL NAGRADA ZA POŠTENJE: Dirljiva priča o dečaku (11) iz Kačareva

Foto: ST/Nemanja Pančić, Profimedia Grazvydas J Panthermedia Pro, Instagram

Dobro se dobrim vraća. Marko Stojčevski (11) iz Kačareva, zahvaljujući poštenju, seo je na novi bicikl koji su mu kupili meštani i tako mu se odužili za plemenito delo od 28. decembra prošle godine.

Kako prenosi Instagram stranica Zdravo Pančevo, ovaj učenik petog razreda Osnovne škole "Žarko Zrenjanin" uputio se u prodavnicu da bi majci doneo namirnice za ručak. Kod prodavnice pića ugledao je novčanice od 100 evra, 2.000 i 1.000 dinara. Umesto da zadrži novac, bez razmišljanja je ušao u radnju i rekao prodavačici o čemu se radi.

Lekcija o dobroti i ispravnosti

Prema rečima Markove mame, radost njenog sina zbog ovog lepog iznenađenja ne može se opisati, ali najvažnije je to što se lekcija o poštenju, dobroti i ispravnom postupanju sada dodatno ukorenila ne samo u srcu njene dece, već i u srcima njihovih drugara iz škole i sela, a verovatno i sve one dece, ali i odraslih, koji su čuli ovu priču.

Dečak, inače, ima starijeg brata, koji je rekao da je ponosan na Marka.

UPLAKANA DEVOJČICA

Ona je predložila da sačekaju do narednog dana, pa ako se ne javi osoba koja je izgubila novac, da ga vrati dečaku. Već sutradan, kod prodavnice se pojavila uplakana devojčica koja je bila očajna zbog izgubljenih para. Njenoj sreći nije bilo kraja kada joj je rečeno da može da odahne.

Dečakova majka Dušica Dakić Stojčevski rekla je da su Marku osećanja bila pomešana kada je pronašao novac i da je u jednom trenutku pomislio da bi od tih para mogao da kupi novi bicikl.

- Rekao je da mu se stari bicikl raspada, ali je ipak odlučio da sačeka da se eventualno javi onaj koji je pare izgubio jer mu je bilo jasno da bi mu pokvario praznike. Ipak se radi o sumi koja nije tako mala - ispričala je Dušica.

Kada su za ovo saznali, meštani Kačareva nisu oklevali, znajući šta će Marka najviše da obraduje. U komentarima ispod teksta podeljenog na Fejsbuku pojavio se predlog da se dečaku kupi nov bicikl, što je naišlo na oduševljenje. Ekipa iz udruženja "Volonteri Kačarevo" uzela je stvar u svoje ruke i organizovala akciju prikupljanja novca.

ISPUNJENA ŽELJA

Desetak dana od početka akcije, na Bogojavljenje, Marku je uručen nov bicikl, koji vredi gotovo duplo više od novca koji je pronašao i vratio. Bio je van sebe od sreće.

- Kod Srba se od davnina Bogojavljenje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. E, pa, Markane naš, tebi se ispunila. Postoji jedna izreka koja glasi: "Lakše je skinuti krunu s glave nego je očuvati." Tako je i s nama ljudima. Ne rađaju se ljudi pokvareni i oholi, u putu to postaju.

Valjda život našamara čoveka, pa se on promeni. Promenićeš se i ti. Tada kada se budeš promenio, sačuvaj tu vrstu duha pravog gledanja na svet, ne onog ambicioznog i osvajačkog. Život će ti nametnuti razna iskušenja. U tim momentima seti se svog gesta gde si izbegao da zadovoljiš sebe. Jer upravo to zadovoljstvo prema nama samima nam ne dopušta da razumemo jedni druge. Razumećeš jednog dana - napisali su "Volonteri Kačarevo" na svojoj Fejsbuk stranici uz fotografije presrećnog dečaka kraj novog bicikla.

(Zdravo Pančevo)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading