NA STOVARIŠTIMA NEMA ZIME: CENE PELETA I OGREVNOG DRVETA PALE, a evo da li će biti dodatnog pojeftinjenja!

Autor: RTS

Vesti

20.01.2024

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je najveći potrošač peleta u jugoistočnoj Evropi, a dva stovarišta peleta, u Beogradu i Šapcu, došlo je do sniženja cena.

NA STOVARIŠTIMA NEMA ZIME: CENE PELETA I OGREVNOG DRVETA PALE, a evo da li će biti dodatnog pojeftinjenja!

Foto: shutterstock

Srbija se trenutno suočava sa specifičnom situacijom na tržištu ogreva i peleta, gde su cene blago pale, ali analitičari ne očekuju značajnija pojeftinjenja u narednom periodu.

Iako je potražnja za ogrevom znatno slabija u odnosu na prethodne zime, postoje faktori koji održavaju cene na sadašnjem nivou.


Razlozi za stabilne cene ogrevnog drveta i peleta

Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu, Branko Glavonjić, ističe nekoliko razloga zašto nema značajnijeg pojeftinjenja ogrevnog drveta i peleta. Naime, trgovci prate potražnju i vremenske prognoze, te se boje naglog porasta potražnje ukoliko dođe do ledenih dana. Takođe, smanjena potražnja omogućava trgovcima da održe cene na sadašnjem nivou, pokrivajući troškove redovnog poslovanja.

Prva pojeftinjenja ogrevnog drveta i peleta

Iako su pojeftinjenja simbolična, evidentirana su na nekoliko stovarišta u Beogradu i centralnoj Srbiji. Takođe, došlo je do pojeftinjenja peleta na određenim stovarištima, što ukazuje na blagi pad cena.

Situacija na tržištu peleta

Situacija na tržištu peleta u Evropi je slična situaciji u Srbiji, osim u severnoj Evropi gde su snežne padavine i niske temperature uticale na povećanu potražnju. Izvoz peleta iz Srbije u 2020. godini je bio znatno manji od uvoza, što je rezultiralo velikim zalihama peleta.

Problemi sa proizvodnjom peleta

Veliki broj proizvođača peleta je obustavio proizvodnju ili smanjio obim proizvodnje zbog slabije potražnje i drugih problema sa kojima se fabrike susreću. Trenutno, najveći proizvođač peleta u Srbiji je prekinuo proizvodnju posle 14 godina, a očekuje se nastavak proizvodnje tek krajem januara.

Prognoza kretanja cena

Analize pokazuju da postoji mali prostor za blago pojeftinjenje ogrevnog drveta, ali se ne očekuju značajnija pojeftinjenja u narednom periodu. Situacija je slična i kod peleta, gde bi eventualno pojeftinjenje moglo rezultirati odricanjem trgovaca od dela njihove marže.

Globalna trgovina drvetom

Globalna trgovina drvetom i proizvodima od drveta je u opadanju već drugu godinu za redom, što se odrazilo i na drvnu industriju Srbije. Izvoz drveta i proizvoda od drveta je opao za 15 odsto u prva tri kvartala protekle godine, osim izvoza nameštaja koji je porastao za oko 7 odsto.

U zaključku, iako su cene ogreva i peleta blago pale, očekuje se da će se situacija na tržištu zadržati stabilnom u narednom periodu, uz izazove koji su prisutni kako na domaćem, tako i na globalnom tržištu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)

Loading