VUNENE ČARAPE, AJVAR, VOĆE... Bez kojih stvari Srbi iz dijaspore ne napuštaju RODNA MESTA? Spisak je DUG, a ovo najčešće MASOVNO KUPUJU!

Autor: D.B.

Vesti

20.01.2024

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rifat Župljanin, koji boravi u Novom Pazaru, ističe da se u Nemačkoj ne proizvodi kao u Srbiji te da sve što kupi i odnese sa sobom predstavlja autentične proizvode njegovog zavičaja.

VUNENE ČARAPE, AJVAR, VOĆE... Bez kojih stvari Srbi iz dijaspore ne napuštaju RODNA MESTA? Spisak je DUG, a ovo najčešće MASOVNO KUPUJU!

Foto: shutterstock

Tokom praznika, gradovi širom Srbije oživljavaju, posebno po dolasku dijaspore koja svoj zavičaj posećuje najmanje dva puta godišnje. Letnji i zimski odmor donose radost kako rodbini, tako i trgovcima koji se trude da asortiman pripreme baš onako kako odgovara našim ljudima iz inostranstva, prenosi Blic

Mnogi se iz zemalja zapadne Evrope vraćaju sa domaćim proizvodima iz svog kraja, što jasno pokazuje da naš narod voli ono što ne može pronaći na Zapadu.


Autentični proizvodi i suveniri

Trgovkinja iz Novog Pazara, Fatima Hasković, ističe da se naši ljudi koji posećuju zavičaj tokom zimskog odmora ne vraćaju u inostranstvo bez domaćih proizvoda poput ajvara, pekmeza, suvog voća, ali i pletenih vunenih proizvoda. Za njih je važno poneti komadiće zavičaja, jer im to pruža poseban osećaj povezanosti sa svojim korenima.

Zlato kao simbol zavičaja

Rifat Župljanin, koji boravi u Novom Pazaru, ističe da se u Nemačkoj ne proizvodi kao u Srbiji te da sve što kupi i odnese sa sobom predstavlja autentične proizvode njegovog zavičaja. Takođe, ističe da je zlato jedna od stavki koje obavezno kupuje prilikom posete Srbiji, jer su cene pristupačnije, a i modeli i rad su onakvi na koje je navikao, što često nedostaje na Zapadu.

Utisak dijaspore na ekonomiju

Dolazak dijaspore značajno utiče na domaću ekonomiju, pri čemu se promet robe i usluga uvećava i do 50 odsto. Trgovci i juveliri primećuju značajan porast prodaje tokom ovog perioda, dok se običaj kupovine zlata prilikom obeležavanja domaćih svetkovina zadržao kako kod dijaspore, tako i kod lokalnog stanovništva.

Čuvanje veza sa zavičajem

Dolaskom dijaspore, gradovi, ulice, trgovine i uslužne radnje ponovo ožive, a porodice ih dočekuju s radošću. Nakon njihovog odlaska, ostaje tuga i sećanja na trenutke provedene zajedno, uz nestrpljenje i želju da se ponovo okupe. Dijaspora čuva veze sa svojim zavičajem kroz autentične proizvode i suvenire koje nose sa sobom nazad u inostranstvo, čuvajući tako uspomene i tradiciju za buduće generacije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading