HOĆE LI SE NAPLAĆIVATI ULAZ U POZNATU SRPSKU SVETINJU? Oglasilo se monaško bratstvo!

Autor:

Vesti

19.01.2024

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog navoda koji su se pojavili, monaško bratstvo manastira Tumane oglasilo se za javnost.

HOĆE LI SE NAPLAĆIVATI ULAZ U POZNATU SRPSKU SVETINJU? Oglasilo se monaško bratstvo!

Foto: ST/N. Mandić

Monaško bratstvo manastira Tumane kod Golupca, demantovalo je na svojoj FB stranici objavu sa jedne društvene mreže, da naplaćuju ulaz posetiocima.

- Na žalost zlonamernih, manastir Tuman nije uveo naplatu ulaznica. Jadni smo kao narod sa ovakvim mozgovima - navedeno je u demantiju.

Uz njega je priložena i sporna objava sa društvene mreže, koja je glasila:

- Manastir Tumane počeo da naplaćuje ulaz! Nije li vas bar malo sramota?

Ova svetinja nadaleko je poznata po čudima, zbog čega iz godine u godinu privlači sve veći broj vernika.

Podsetimo, i ove godine sveštenstvo manastira Tumane otvorilo je svoja vrata svim vernicima koji su došli na ovu svetkovinu koja se tradicionalno održava svakog 21. avgusta

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Reka vernika čeka celivanje moštiju Svetog Zosima

Korak po korak, slivale su se desetine hiljada vernika kroz kapiju Manastira Tumane na obeležavanje slave manastira prepodobnih Zosima i Jakova Tumanskih.

Ljudi su došli sa svih strana da se poklone svetim moštima i izmole svece za zdravlje, mir i spokoj bližnjih. 

Ekipa portala Republika prisustvovala je tada obeležavanju slave manastira Tumane i svetoj liturgiji, te se uverila da je deo vernika došao čak i dan ranije. Kako su nam rekli, nisu želeli ništa da rizikuju i eventualno propuste svetkovinu.

Pored dva velika sveca, kojima su na hiljade hodočasnika celivale mošti, u samom manastiru, tik uz kivot Svetog Zosima, nalaze se i čestice moštiju velikog čudotvorca Svetog Nektarija Eginskog, nadaleko poznatog po čudima.

 - Manastir Tumane datira iz 14. veka. A sve je počelo blagoslovom sa Svete gore, kada je grupa monaha došla u Srbiju, između ostalih i Sveti Zosim. Došavši u zemlju Lazarevu, pred Kosovski boj, nastanio se u isposnici, nedaleko od današnjeg manastira, a u isto doba živeo je naš slavni vitez Miloš Obilić. Sve je i počelo tim dramatičnim susretom između Obilića i Svetog Zosima, kada zalutala strela ranjava sveca, koji na samrti poručuje vitezu: "Tu me mani, pusti me da umrem." Na grobnom mestu svetitelja Miloš Obilić, kajući se, zida prvu zadužbinu - ispričao je za naš portal protosinđel Teofil.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading