ZBOG OVOGA JE REKA MLAVA IZGUBILA ŠUM: Evo kako se manastir Gornjak pripremao za Badnji dan, monah nam je otkrio sve MISTERIJE ove svetinje! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

06.01.2024

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj manastir već šest i po vekova odoleva zubu vremena, a ono na šta su meštani ovog mesta najponosniji je činjenica da on predstavlja prvu zadužbinu Svetog Kneza Lazara.

ZBOG OVOGA JE REKA MLAVA IZGUBILA ŠUM: Evo kako se manastir Gornjak pripremao za Badnji dan, monah nam je otkrio sve MISTERIJE ove svetinje! (FOTO, VIDEO)

Foto: B. Jovanovic

''Od Velikog Sela, do samoga Ždrela, k'o da je vila neka ćilim razastrela'', ovim stihovima je slavni pesnik Đura Jakšić započeo pesmu ''Noć u Gornjaku'' posvećenoj srpskoj svetinji. Put Gornjaka smo se i mi uputili.

Naša ekipa posetila je manastir Gornjak 20. decembra, kada ova svetinja slavi Prepodobnog Grigorija Gornjačkog, zaštitnika ovog svetog mesta.

- Danas proslavljamo Svetog Grigorija Gornjačkog, ktitora ove svete obitelji zajedno sa svetim Knezom Lazarom. Već šest i po vekove u ovom manastiru neprestano se uznose molitve ovom Božijem ugodniku i danas je njegov dan i njegov praznik - započeo je priču monah Lazar. 

Govoreći o ovom prazniku, monah Lazar nam je objasnio kako se ova svetinja pripremala za ovaj veliki događaj.

- Kroz post i kroz molitvu, uvek je radost pripremati se za jedan ovako veliki praznik. Potkrepljeni smo Božijom blagodaću, a i pomoći ovog vernog naroda ovde. Kad je zajednica na okupu i kada bezuslovno predamo sebe jedni drugima za neki višnji neki cilj, onda to onako ide kako bi trebalo. 

Trenutak kad je Mlava zauvek izgubila šum 

Ovaj manastir već šest i po vekova odoleva zubu vremena, a ono na šta su meštani ovog mesta najponosniji je činjenica da on predstavlja prvu zadužbinu Svetog Kneza Lazara. 

- Manastir Gornjak je još krajem 14. veka nastao po narodnom predanju koje je i danas aktivno. U Braničevu je tada vladao Sveti kosovski velikomučenik Knez Lazar i ispitivavši ovaj teren, za odbranu od turske imperije koja je pretila da porobi srpski narod i srpske države, u lovu je sreo Svetog Grigorija kojeg je pre toga nastanio u ovu homoljsku Srbiju. Kada su se sreli na obalama reke Mlave, stajavši jedan nasuprot drugom, hteli su da prozbore, a Mlava je bila toliko bučna planinska reka, kao što je i danas i nisu mogli da se čuju. Sveti Grigorije je zamolio Gospoda da utiša reku i koliki je to molitvenik, kolika je njegova molitvena moć, dokazano je u samom momentu na delu. 

- Tada su njih dvojica mogli u miru da prozbore i da naprave jedan dogovor o tome da se ovde podigne bogomolja čiji smo mi danas opšti žitelji. 

Manastir je za vreme svoje istorije pretrpeo brojna stradanja, ali slava Gospodu, uvek je obnavljan iznova, a verni narod je prepoznao veličinu ove svetinje.

Sve veći broj verujućeg naroda dolazi u manastir Gornjak

- Ono što priziva sve veći broj vernika u naš manastir su vremena u kojima živimo. Naš narod je specifičan po tome i jesu naši koreni za Boga vezani od davnina, ali savremen čovek dok ne oseti muku na svojoj duši, ne okrene se Gospodu. Tako vremena u kojima živimo nisu nimalo laka, te narod, što je najbitnije prepoznaje da će svoju utehu i ukrepljenje svoje duše pronaći u našim manastirima koje nam je Gospod darovao i koje su nam preci u amanet ostavili - naglasio je monah Lazar, koji je ime dobio po ktitoru manastira Gornjak, svetom knezu Lazaru. 

Kako je dodao, broj poseta ovoj svetinji raste, ne samo turističkog tipa i hodočašća, već i vernog naroda koji iz nedelje u nedelju dolazi ovamo. 

Nedeljom na službi, kako kažu, uvek vide neko novo lice, što im posebno ispunjava dušu.

- Crkva bez naroda je samo građevina, a kad se ispuni narodom u Hristovo ime, onda je to jedan živi organizam. 

Priprema manastira za praznik rođenja Hrista Spasitelja

- Priprema pred praznik je najpre postom i molitvom. Praznik ćemo proslaviti sa vernicima, što ćemo tradicionalno, paljenjem Badnjaka obeležiti na obali reke Mlave, zatim 7. ujutru će biti služba - liturgija u 9 časova i ovom prilikom bih pozvao sve ljude koji su u mogućnosti i imaju želju da učestvuju u zajednici liturgijskog sabranja, da se okupimo u slavu i čast našeg Gospoda Isusa Hrista i proslavimo Njegovo rođenje, stavimo pečat na još jedan božićni post i mirno nastavimo u zdravlju u novoj godini - poručio je monah Lazar svim vernicima. 

Običaji za Božić

- Običaji su raznovrsni. Položajnik se čeka u domu, obasipa se pšenicom, donosi darove, izreče neku čestitku i zdravicu i pošto je to veliki praznik, sprema se bogata trpeza, sastaju se prijatelji , rodbina i okupljaju se oko trpeze. Najbitnije je da taj dan liturgijski spojimo. Liturgija se služi da se pričestimo, hvala Bogu. Nadam se da su vernici postili ovaj božićni post, a ne samo prvu i poslednju nedelju, kako to biva po zastarelim i više ne opravdanim razlozima i da učestvuju u živom životu crkve, da prinesu taj minimalni trud posta Bogu i Bogomladencu Hristu. Zato se i zove Božić - mali Boga, što kažu deca. To je naša, veoma simpatična kovanica, a oslikava Hrista Bogomladenca Novorođenog i ukazuje na tu veliku čast i na spremnost da se Bog unizi nas radi, rodivši se u pećini, u jaslama, gde su im pružali izvor toplote. Džabe bi se Hristos rodio da nije Vaskrsa, što je najbitnije i džabe svi proroci i sva žrtva Hristova i apostolstvo da Hristos nije nakon stradanja vaskrsnuo iz mrtvih i time nama obezbedio život večni - rekao je za Republiku Protosinđel Teofil.

Večita dilema vernika - da li je kićenje jelke pravoslavni običaj?

Svake godine u ovo vreme, mnogim vernicima se javlja ista dilema - da li je kićenje jelke pravoslavni običaj, te smo želeli to da razjasnimo. 

Protosinđel Teofil objasnio nam je da postoji priča sa ruskog podneblja koja objašnjava teoriju da ovaj običaj zapravo jeste pravoslavni.

- Čuo sam jednu legendu o jelci. Kad se Hristos rodio, sva priroda je prinela nešto - žireve, ukrasno inje, zvezda, imela, narodi su prineli svoje darove Hristu, a jelka nije imala nikakvog ploda da prinese. Sažalivši se zvezda na jelku, obasjala je obasipavši je svojim zvezdanim sjajem i to je simbol ove jelke koju danas imamo, ukrašenu malim zvezdicama, kuglicama i svetlošću, da ima šta da prinese radosno Bogomladencu Hristu - objasnio nam je protosinđel i dodao:

- Ne vidim ništa loše u tome, nije to baš neko najortodoksnije rešenje, ali svakako, ne treba odbacivati, kao što je primer samog Badnjaka kod nas Srba, osvećenje, pa spaljivanje u ime Božije. Neka simbolika tu postoji, tako možemo naći i opravdanje i u slavu Božiju kititi jelku - zaključio je za naš portal. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading