KAKVE OBIČAJE SRBI NEGUJU ZA BADNJI DAN? OVO svaka kuća treba da ima, a evo čemu se NAJMLAĐI najviše raduju!

Autor: D.B.

Vesti

05.01.2024

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Badnjak se maže medom, celiva i stavlja na ognjište, a prema njemu se ponaša kao prema živom biću.

KAKVE OBIČAJE SRBI NEGUJU ZA BADNJI DAN? OVO svaka kuća treba da ima, a evo čemu se NAJMLAĐI najviše raduju!

Foto: ST/Dragan Kadić

Badnji dan i Božić su praznici koji donose radost i okupljanje porodice. Ovi hrišćanski praznici obeležavaju se običajima koji se praktikuju širom Srbije, a neki od njih imaju duboko korenje u tradiciji.

Unošenje Badnjaka i okupljanje oko porodične trpeze

Badnjak seče domaćin, obično uz pomoć najstarijeg sina, a zatim se unosi u kuću i stavlja na ognjište. Domaćica priprema različite vrste žitarica, orahe, suvo voće i jabuke, kojima posipa badnjak, slamu i polažajnik. Deca učestvuju u običaju unošenja badnjaka, kvocajući kao kvočka, a ovaj običaj je posebno dragocen za najmlađe.

Recepti za posnu sarmu

Uoči Božića, priprema se posna hrana, a sarma je jedno od omiljenih jela. Postoje recepti za posnu sarmu koji su jednako ukusni kao i mrsna verzija ovog jela, a mnogo brže se pripremaju.

Paljenje Badnjaka i običaj "džaranja" vatre

Badnjak se maže medom, celiva i stavlja na ognjište, a prema njemu se ponaša kao prema živom biću. Deca učestvuju u paljenju badnjaka i "džaranju" vatre, izazivajući pregršt varnica i iskri dok izgovaraju prigodne reči. Ovaj običaj ima posebnu simboliku i predstavlja jedan od najradosnijih trenutaka za najmlađe.

Običaji posle Božića

Na treći dan Božića, slama koja je korišćena za badnje veče se nosi u obor, štalu ili ambar, a koristila se i za obavijanje voćaka radi boljeg roda. Ovaj običaj svedoči o dubokim korenima tradicije i poštovanju prema prirodi.

Badnji dan i Božić su praznici koji podstiču okupljanje porodice, poštovanje tradicije i negovanje običaja koji se prenose s kolena na koleno. Ovi drevni običaji čine ove praznike posebnim i nezaboravnim za sve generacije. su praznici koji donose radost i okupljanje porodice. Ovi hrišćanski praznici obeležavaju se običajima koji se praktikuju širom Srbije, a neki od njih imaju duboko korenje u tradiciji.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading