MALTRETIRALI SRBINA NA GRANICI, A SADA ZAPOMAŽU: Nema više cile-mile, za Hrvate - RECIPROCITET

Autor:

Vesti

17.01.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski mediji kukaju na sav glas da su srpska policija i carinici držali satima na prelazu nekoliko automobila s hrvatskim državljanima, a kad su pre samo sedam dana hrvatski carinici držali 24 časa doslovno zarobljenog Srbina Sašu Živkovića, i to na drugi dan Božića, onda nikom ništa. Da ne pominjemo da za ovaj suludi potez nisu imali nikakav razlog.

MALTRETIRALI SRBINA NA GRANICI, A SADA ZAPOMAŽU: Nema više cile-mile, za Hrvate - RECIPROCITET

Foto: Ilustracija: Shutterstock, republika

Biće da će se hrvatski državljani sada susretati s reciprocitetom - kako se hrvatski carinici ponašaju prema srpskim državljanima tako će i srpski carinici prema hrvatskim državljanima.

- Srpska policija i carinici juče su na graničnom prelazu Bajakovo zadržavali hrvatske državljane - 25 automobila s oko 50-60 putnika - na šest sati da bi ih pregledali - piše hrvatski Večernji list.

Navode i da je "zbog takvog postupanja i maltretiranja, hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo juče notu protesta Srbiji".

- Nezvanične, ali pouzdane informacije govore da je šef smene na granici sa Srbijom u 20.30 rekao hrvatskom ambasadoru Hidi Biščeviću da je povučeno samo pet vozila hrvatskih registarskih oznaka i to za povraćaj PDV. Upućeni kažu da je reč o notornoj neistini jer se na fotografijama koje su poslali hrvatski državljani vidi najmanje 20 privedenih automobila u istom trenutku - navodi Večernji list, a prenosi, ko bi drugi, Danas, medij u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka.

Foto: shutterstock

Hrvatski carinici maltreitrali su Sašu Živkovića na drugi dan Božića

Podsetimo, hrvatski carinici su na graničnom prelazu Bajakovo grubom zloupotrebom svojih ovlašćenja prekršili osnovna ljudska prava državljaninu Srbije Saši Živkoviću. Oni su mu oduzeli pasoš, odbijajući da daju bilo kakvo objašnjenje, pa je noć morao da provede u automobilu, bez hrane.

Živković je prijavio određenu robu za carinjenje, ali su carinski službenici utvrdili da se u njegovom vozilu nalaze i auto-delovi: kočione pločice i diskovi, a to je, prema njihovom shvatanju (pogrešnom) bio dužan da prijavi na granici između Slovenije i Hrvatske (iako između ove dve zemlje i ne postoji granica tj. zajedno su članice jedinstvene carinske unije).

Carinici su Živkoviću oduzeli pasoš, isprave za vozilo i to bez ikakvog obrazloženja, pravnog osnova i uputstava na koji način treba da postupi sa spornom robom. Nije dobio ni informacije kada će mu lične isprave biti vraćene.

Tek narednog dana mu je, posle intervencije njegovog advokata Igora Isailovića, izdat prekršajni nalog i zapisnik o uvidu u sadržaj vozila od 9. januara, iako je navodno sporna roba utvrđena dan ranije - 8. januara (za šta postoji i dokaz - taks fri formular, koji je plaćen za ostalu robu 8. januara). 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading