ZAČKOLJICA MOŽE DA VAS KOŠTA 100 ODSTO VEĆI POREZ! Vodite računa o ovome ukoliko KUPUJETE STAN - Jednu stvar nikako ne smete zaboraviti!

Autor: D.B.

Vesti

17.01.2024

14:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako kupite stan i ne prijavite odmah promenu prebivališta, nećete dobiti olakšicu koja vam pripada.

ZAČKOLJICA MOŽE DA VAS KOŠTA 100 ODSTO VEĆI POREZ! Vodite računa o ovome ukoliko KUPUJETE STAN - Jednu stvar nikako ne smete zaboraviti!

Foto: shutterstock

Ukoliko ste kupili stan, a niste prijavili adresu prebivališta na adresi gde je stan, plaćaćete duplo veći porez na imovinu od onog koji biste inače plaćali da vam je adresa prebivališta ista kao i adresa stana koji ste kupili. Preciznije rečeno, nećete imati pravo na umanjenje od 50 odsto za stan u kojem živite (dakle, ako je pun godišnji iznos poreza npr. 10.000 dinara, platićete toliko umesto 5.000). Problem je, međutim, što mnogi građani rade po principu lako ćemo, odlažući promenu prebivališta.


Ovo je nešto što se "podrazumeva" da znate, i nigde vam se eksplicitno ne predoči u celom postupku kupovine stana. A zašto je važno da to uradite odmah? Sekretarijat javnih prihoda pravi obračun za celu godinu, vi iznos uplaćujete po kvartalima, pa ako u toku godine i promenite prebivalište, cena vam se umanjuje tek od naredne godine. 


Našoj redakciji se javila čitatljka koja je prošla kroz ovu proceduru, a koja se po zavšetku procesa kupovine stana bavila drugim stvarima - prebacivanjem infostana i struje na svoje ime, misleći da je sve umreženo i da sistem sam povlači podatke od drugih instutucija, pa renoviranjem, opremanjem, da bi tek posle šest meseci shvatila da porez može da joj bude manji i to mnogo. 


- Rešenje o porezu na imovinu mi je stiglo ubrzo nakon poslednje overe kod notara u vezi sa kupovinom stana. Rate poreza na imovinu sam plaćala, vodeći se datumima , tj. kvartalima, mislila sam da je cena ta koja stiže i da tu i da hoću ne mogu da intervenišem. Posle kupovine sam prevela infostan i struju na svoje ime i upustila se u renoviranje stana od poda do plafona, što je trajalo mesecima. Mislila sam da prijava ide automatski, a čak i da nije tako, da to mogu kasnije da menjam, da prvo završim sa renoviranjem. Adresa prebivališta mi je u tom trenutku bio majčin stan - kaže naša sagovornica i dodaje:


- Sasvim slučajno sam saznala da porez na imovinu, u stvari, može da mi bude 50 odsto manji. Promenila sam adresu prebivališta, ali ni to ne znači automatsku ispravku. Morala sam lično da odem u odeljenje Sekretarijata javnih prihoda na opštini gde se vodi stan i da predam zahtev da mi se porez na imovinu umanji. 

Advokat: Tako je propisano

Advokat Dragomir Mrdalj navodi da je propisano da sve osobe na koje se vodi stan imaju umanjenje poreza na imovinu od 50 odsto, ako su prijavljeni na toj adresi na kojoj se vodi stan. 


- Ako, primera radi, neki Marko Marković ima dva stana, i prijavljen je u jednom, on će za taj, gde je prijavljen, imati umanjenje 50 odsto, ali će za drugi stan imati punu cenu poreza. Onog trenutka kad kupite stan i prijavite se na taj stan, to znači da će vam dostaviti porez na imovinu koji će biti umanjen za 50 odsto za tu tekuću godinu. Ako se ne prijavite na taj stan, odnosno prebivalište iz lične karte vam se vodi na drugoj adresi, onda ćete za taj stan dobiti pun iznos poreza - pojašnjava Mrdalj.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading