POSLE 100 GODINA OPET U SRBIJI! Na teritoriju naše zemlje vratila se OVA ŽIVOTINJA: Ove životinje mogu da uruše puteve i unište drveće - SPADAJU U STROGO ZAŠTIĆENE VRSTE

Autor: D.B.

Vesti

17.01.2024

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrani se sočnim grančicama, lišćem i zeljastim biljkama koje rastu u vodi ili na obali, dok tokom zime koristi i koru drveta.

POSLE 100 GODINA OPET U SRBIJI! Na teritoriju naše zemlje vratila se OVA ŽIVOTINJA: Ove životinje mogu da uruše puteve i unište drveće - SPADAJU U STROGO ZAŠTIĆENE VRSTE

Foto: pixabay.com

Posle skoro 100 godina, dabar se vratio u Srbiju. Tačnije, u aprilu 2004. godine, 35 jedinki je naseljeno u Specijalni rezervat prirode (SRP) Zasavica kod Sremske Mitrovice. Osim Zasavice, dabrovi su naseljeni i na područje Obedske bare 2005. godine, a danas ih već možemo sresti u okolini Čačka, Velike Plane, naselja Šetonje i u gornjem toku reke Mlave.

Karakteristike dabra

Dabar je zdepastog tela, sa snažno razvijenom glavom i oštrim kandžama, idealnim za kopanje. Prepoznatljiv je po širokom i pljosnatom repu, koji kod odraslih jedinki može biti dug čak 30 centimetara. Ove noćne životinje visoke su oko 50 centimetara i izlaze iz svog skrovišta uglavnom noću.

Ekološka uloga dabra

Dabar je poznat po svojim snažnim sekutićima kojima obara drveće. Hrani se sočnim grančicama, lišćem i zeljastim biljkama koje rastu u vodi ili na obali, dok tokom zime koristi i koru drveta. Osim što je poznat po obaranju drveća, dabar je takođe poznat i kao građevinac. Ipak, dabar ne podiže brane po svaku cenu, već samo kada je voda plića od jednog metra. Smatra se i "inženjerskom" vrstom jer je sposoban da sam izgradi ili poboljša stanište koje naseljava.

Zaštita dabra

Iako dabar može pričiniti ekonomsku i materijalnu štetu ljudima u potrazi za hranom, važno je naglasiti da je evropski dabar strogo zaštićena vrsta. Prema odredbama Pravilnika o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, zaštita ove vrste sprovodi se zabranom korišćenja, uništavanja i preduzimanja svih aktivnosti kojima se mogu ugroziti divlje vrste i njihova staništa.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading