"EL NINJO" UZVRAĆA UDARAC! Zapanjujuće prognoze klimatologa! Očekuje nas ekstremna 2024. godina!

Autor:

Vesti

17.01.2024

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo zabrinjavajuće zagrevanje, koje će prema proračunima kompjuterskih modela iznositi čak 1,54 Celzijusa, predstavlja ozbiljan izazov i pretnju po čovečanstvo.

"EL NINJO" UZVRAĆA UDARAC! Zapanjujuće prognoze klimatologa! Očekuje nas ekstremna 2024. godina!

Foto: pixabay.com

Nedavno objavljeno istraživanje klimatologa superkompjuterskog centra u Barseloni potvrdilo je ono što mnogi već dugo strahuju - 2024. godina će biti još toplija od prethodne, a godišnje otopljenje će prvi put od preindustrijskog doba premašiti 1,5 stepeni Celzijusa.

Ovo zabrinjavajuće zagrevanje, koje će prema proračunima kompjuterskih modela iznositi čak 1,54 Celzijusa, predstavlja ozbiljan izazov za čovečanstvo.

 

El Ninjo i dalje sagorevanje fosilnih goriva kao glavni uzroci
 

Istraživanje je identifikovalo nekoliko faktora koji doprinose ovom alarmantnom trendu. Pored daljeg sagorevanja fosilnih goriva širom sveta, prirodna pojava El Ninjo takođe ima značajan uticaj. Ovogodišnje zagrevanje je dodatno pojačano upravo zbog pojave El Ninjo koja je uticala na zagrevanje površine pacifičkog okeana. Očekuje se da će ovakav trend rasta temperature nastaviti barem kroz narednu dekadu.

 

Posledice prevazilaze dogovorenu strategiju u Parizu
 

Naučnici upozoravaju da bi premašenje dogovorene strategije u Parizu, koja se odnosi na usporavanje rasta otopljenja ispod 1,5 stepeni Celzijusa, moglo imati katastrofalne posledice. Postoji realna opasnost od odumiranja koralnih grebena, otapanja leda na Antarktiku i porasta nivoa mora i okeana. Osim toga, sektor poljoprivrede u određenim delovima sveta suočiće se sa ozbiljnim posledicama.
 

Upozorenje na nepovratne biološke i klimatske promene
 

Naučnici ističu da bi ovo naglo otopljavanje moglo pokrenuti lančanu reakciju negativnih bioloških i klimatskih promena koje bi mogle imati nepovratne posledice na planetu. Svet se opasno približava kritičnoj granici, a ukoliko se ne preduzmu hitne i odlučne akcije, suočićemo se sa ozbiljnim posledicama po životnu sredinu i čovečanstvo u celini.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading