DA LI ĆE SE PRODUŽITI ZIMSKI RASPUST? Stručnjaci dali svoje mišljenje

Autor:

Vesti

12.01.2024

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolozi su već upozoravali da nas očekuje udar gripa, korone i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), a sada se pojavio i veliki kašalj.

DA LI ĆE SE PRODUŽITI ZIMSKI RASPUST? Stručnjaci dali svoje mišljenje

Foto: shutterstock

Đaci širom Srbije trenutno uživaju u zimskom raspustu, ali postoji mogućnost da se taj raspust produži zbog sve većeg broja obolelih od gripa, korone, RSV-a i velikog kašlja. Situacija je posebno zabrinjavajuća u Vojvodini, gde su đaci već na raspustu nedelju dana duže nego njihovi vršnjaci u ostalim delovima Srbije.

Epidemiolozi su već upozoravali da nas očekuje udar gripa, korone i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), a sada se pojavio i veliki kašalj, piše Blic.

Kako je za "Blic" nedavno objasnio dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotice, vrh talasa gripa u Srbiji nam tek predstoji.

Dr Bohucki je još u oktobru najavio dolazak pojave tridemije, odnosno sudaru gripa, korone i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV). A tu je sada i veliki kašalj.

- Sa aspekta medicine raspust nikada nije imao efekta. Deca na raspustu ne ostaju u svojim kućama, već se kreću napolju i šire viruse - navodi Nebojša Bohucki.

Institutu za javno zdravlje Srbije prijavio je čak 9.143 slučajeva oboljenja sličnih gripu, pri čemu je najviše obolelih dece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta.

Iako medicinski gledano produžetak raspusta možda nije opravdan, postoji dilema kako bi se odsustvo đaka i nastavnika odrazilo na nastavu.

Postoji bojazan da bi odsustvo velikog broja đaka i nastavnika moglo da naruši redovno odvijanje nastave, te da bi produžetak raspusta bio lakša opcija.

Dr Dejan Jonev, pedijatar, smatra da bi odlaganje povratka dece u kolektiv zaista moglo doprineti da se virusi i bakterije manje šire.

Produžetak raspusta ima smisla. Tu su trenutno aktuelna tri virusa: grip, korona i RSV, a ne treba zaboraviti ni veliki kašalj koji je bakterijska infekcija - kaže dr Jonev.

Dok neki pedijatri podržavaju ideju produžetka raspusta kako bi se smanjilo širenje virusa, direktori škola ističu da je nadoknada izgubljenih časova veoma bitna, te da je odsustvo nastavnog osoblja trenutno veći problem.

Darko Eger, direktor OŠ "Kneginja Milica" i predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda, kaže za "Blic" da je iz ugla prosvetara produžetak školskog raspusta poslednja opcija.

Časovi se moraju nadoknaditi, a već smo imali dojave o bombama koje su proizvele nadoknade. Svakako je "Batutova" reč poslednja. Najsvrsishodnije je da zaražena deca ne dolaze u školu, odnosno da odu lekarima i leče se kod kuće - kaže Eger.

Eger potvrđuje da je mnogo veći problem oboleli nastavni kadar.

- Kada smo imali obolele u redovima zaposlenih bilo je teško organizovati nastavu, jer nismo mogli da obezbedimo zamene. Važan faktor je koliko radnih dana bi bilo izgubljeno, jer se sve mora nadoknaditi. Sa zdravstvenog aspekta svako produženje ispod nedelju dana nema svrhe, a sa prosvetnog je to mnogo - kaže Eger.

Ministarstvo prosvete čeka preporuku Ministarstva zdravlja o eventualnom produžetku raspusta, a ukoliko do toga dođe, moglo bi doći do nejednakog trajanja raspusta za đake u Vojvodini i ostalim delovima Srbije.

U svakom slučaju, odluka o produžetku zimskog raspusta biće doneta u skladu sa preporukama stručnjaka, uzimajući u obzir kako bi to uticalo na obrazovanje đaka, ali i na suzbijanje širenja virusa među decom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading