"BIĆE JOŠ HAPŠENJA, PLAŠIM SE SAMO DA..." Zamenik gradonačelnika Vukovara o huliganima koji su PRETUKLI DECU ZBOG EKAVICE

Autor: D.B.

Vesti

11.01.2024

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema posledicama, bilo je između 7 i 8 osoba koje su bile napadači, tako da se očekuje još hapšenja, rekao je Kolar.

"BIĆE JOŠ HAPŠENJA, PLAŠIM SE SAMO DA..." Zamenik gradonačelnika Vukovara o huliganima koji su PRETUKLI DECU ZBOG EKAVICE

Foto: Printskrin RTL

Policija u Vukovaru do sada je uhapsila ukupno pet osoba zbog incidenta koji se desio u tom gradu na Badnje veče, 6. januara, kada je grupa od desetak pomahnitalih navijaca zagrebačkog Dinama koji sebe nazivaju Bed blu bojsima, pretukla šestoricu dečaka samo zato što su čuli da neki od njih govore ekavicom.

Očekuje se još jedno hapšenje.

"Ono što znamo jeste da je učestvovalo više napadača nego što je do sada uhapšeno", objašnjava za Kurir zamenik gradonačlenika Vukovara Srđan Kolar.

- Četvorica su uhapšena zato što su učestvovali u tom napadu, a jedan je uhapšen zato što je sakrivao napadače. Prema posledicama, bilo je između 7 i 8 osoba koje su bile napadači, tako da se očekuje još hapšenja - rekao je.

Roditelji tvrde da su dečaci pretučeni do neprepoznatljivosti.

Kolar je jutros ponovo kontaktirao roditelje dvojice blizanaca koji su juče pušteni, odnosno devetog janura na Svetog Stefana kada im je bila i slava, iz bolnice KBC Osijek.

- Prema rečima roditelja, pušteni su prerano, lekari su rekli da mogu da idu kući. Naravno, deca će se najbolje osećati u svom okruženju, ali roditelji su zabrinuti da nije prerano puštanje iz bolnice jer su povrede velike i ozbiljne. Deca su u dobrom stanju s obzirom na okolnosti, hrabra su uprkos svojim godinama, ali roditelji smatraju da su deca trebala ostati u bolnici radi dodatnih ispitivanja i pregleda, uključujući i magnetske rezonance, što do sada nije obavljeno - istakao je.

Prethodnih dana najavljen protest ispred Gradske uprave u Vukovaru za subotu.

- Mi se s ovim borimo već od 2019. godine, od 2020. godine i pred lokalne izbore kada su napadači grupe Dinama zagrebačkog, konkretno Bad Blu Bojsi, napadali po ulicama, nosili maske, čekali Srbe, napadali srpsku omladinu u automobilima, blokirali im puteve, pravili nered u školama itd - podsetio je.

- Sada se ovo dešava ponovo jer su smatrali da su Srbi, i nažalost, pogodili su - kaže Kolar.

Roditelji više ne veruju pravosudnom sistemu i policiji, posebno pravosudnom, jer dosadašnje kazne za napadače nisu bile adekvatne.

- Jedan od zahteva je da se izreknu sudski postupci koji će garantovati da će krivci biti kažnjeni, a ne samo osuđeni na volonterski rad, prema sudskim presudama. Roditelji očekuju da će sada biti strože i pravednije postupanje prema napadačima - kazao je Kolar.

Ovi nasilnici i ranije su izvršili slična dela.

- Prvenstveno, potrebno je jačanje i odgovorno delovanje policije na terenu. Takođe, treba adekvatno kažnjavati već identifikovane udruženja i pojedince za njihova dela, s ciljem da se spreči ponavljanje istih. Država takođe mora preuzeti odgovornost jer Vukovar i njegova okolina ne može rešiti ovaj problem samostalno. Bojim se da ukoliko se ovo ne reši, roditelji i pojedinci bi mogli preuzeti pravdu u svoje ruke, što bi moglo dovesti do nepredvidivih posledica koje nikome ne bi trebale - rekao je Kolar. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading