OVO NIJE ZABELEŽENO 20 GODINA! VELIKI KAŠALJ KOSI SRBE: Zabeleženo preko 1.000 slučajeva, a bolest se razvija u TRI FAZE: Proverite da li imate neki simptom!

Autor: D.B.

Vesti

10.01.2024

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simptomi velikog kašlja na početku podsećaju na prehladu, ali vremenom postaju sve teži.

OVO NIJE ZABELEŽENO 20 GODINA! VELIKI KAŠALJ KOSI SRBE: Zabeleženo preko 1.000 slučajeva, a bolest se razvija u TRI FAZE: Proverite da li imate neki simptom!

Foto: shutterstock

Prema podacima Instituta "Batut", do 7. januara ove godine, u Srbiji je zabeležen veliki broj obolelih od velikog kašlja, a posebno zabrinjava podatak da se svaki drugi slučaj javlja kod dece uzrasta od 10 do 14 godina. Najveći broj prijavljenih obolelih je zabeležen u Južnobačkom okrugu i Beogradu, gde je čak prijavljena epidemija. Stručnjaci navode da je smanjen obuhvat vakcinacije jedan od uzroka ovakvog širenja bolesti, ističući da vakcine pružaju zaštitu oko 10 godina.

Porast broja obolelih u Beogradu

U Beogradu je tokom prethodnih godina primećen značajan porast broja obolelih od velikog kašlja. Naime, dok tokom 2021. godine nije bilo prijavljenih slučajeva, 2022. godine se situacija nije značajno promenila. Međutim, 2023. godine došlo je do naglog rasta broja obolelih, što je rezultiralo prijavljivanjem epidemije. Samo početkom ove godine, Gradski zavod za javno zdravlje beleži čak 492 obolela.

Razlozi za porast broja obolelih

Dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, ističe da takav broj obolelih nije zabeležen u poslednjih dvadesetak godina. Ona navodi da nedovoljan obuhvat imunizacijom, posebno u poslednje tri godine, kada je obuhvat vakcinacije između 88 i 90 odsto, može biti jedan od razloga za širenje bolesti.

Dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje klinike KBC "Dragiša Mišović", ističe da je primećen značajan broj pacijenata sa simptomima velikog kašlja, među kojima su i bebe od svega nekoliko meseci. Ona naglašava da su deca koja su hospitalizovana zbog ove bolesti najčešće ona kod kojih vakcinacija nije sprovedena ili je bila nepotpuna.

Simptomi i faze bolesti

Simptomi velikog kašlja na početku podsećaju na prehladu, ali vremenom postaju sve teži. Bolest prolazi kroz tri faze, pri čemu je druga faza najintenzivnija sa dugotrajnim i intenzivnim kašljem, koji može dovesti do zacenjivanja. Dr Ostojić ističe da je za smirivanje situacije neophodno sprovođenje mera koje su bile na snazi za vreme pandemije, ali i naglašava važnost vakcinacije kako bi se smanjio broj obolele dece i odraslih.


Dr Ivana Begović Lazarević izražava nadu da će se od naredne godine vakcinisati deca u 8. razredu, te ističe da je to predviđeno trogodišnjim programom imunizacije. Takođe, naglašava da će od tada biti dostupna i vakcina za odrasle.


Komplikacije velikog kašlja mogu biti ozbiljne, uključujući zapaljenje pluća, konvulzije i epizode prestanka disanja, a u nekim slučajevima mogu biti i fatalne. Ovi podaci ukazuju na ozbiljnost situacije i potrebu za sprovođenjem mera prevencije i vakcinacije radi zaštite populacije od ove bolesti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading