KO VOZI SA SNEGOM NA KOLIMA, MOŽE OZBILJNO DA "NADRLJA"! Pre polaska na put OČISTITE OVA MESTA - Kazne idu i do 10.000 dinara!

Autor: D.B.

Vesti

10.01.2024

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozači su prethodnih godina mogli da se "provuku", ali to više nije slučaj.

KO VOZI SA SNEGOM NA KOLIMA, MOŽE OZBILJNO DA "NADRLJA"! Pre polaska na put OČISTITE OVA MESTA - Kazne idu i do 10.000 dinara!

Foto: shutterstock

Sneg koji je prekrio mnoge delove Srbije doneo je i nove izazove vozačima, ali i nove obaveze koje moraju da ispune kako bi održali bezbednost u saobraćaju. Osim što je potrebno voditi računa o čišćenju snega sa vozila, vozači sada moraju biti svesni i novih kazni koje ih mogu zadesiti ukoliko zanemare ove obaveze.

Foto: Continental

Automobil na snegu

 

Novčane kazne za nečišćenje vozila od snega

Agencija za bezbednost saobraćaja ističe da vozila koja se uključe u saobraćaj sa neočišćenim staklima, nagomilanim snegom na krovu, nečišćenim svetlima, retrovizorima, registarskim tablicama ili senzorima ne samo da predstavljaju opasnost po bezbednost u saobraćaju, već čine i prekršaj za koji je propisana novčana kazna. Kazne za ovakve prekršaje kreću se od 3.000 do 10.000 dinara, što je dodatni podsticaj vozačima da vode računa o čistoći svojih vozila pre nego što se upuste u saobraćaj.

Republika

Foto: pixabay.com

Automobil zatrpan snegom

 

Zimske gume, lanci i ostala oprema

Zakonska obaveza vozača je da njihova vozila budu opremljena sa sve četiri zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko su uslovi na putu takvi da to zahtevaju. Takođe, dubina gazećeg sloja na zimskim pneumaticima mora biti minimum 4 mm. U istom periodu, vozači su izvan naseljenih mesta obavezni da imaju lance ili druga sredstva za povećanje trakcije u prtljažniku, dok je za autobuse i teretna vozila obavezna i lopata. Vozači su takođe u obavezi da imaju lance u svojim vozilima kada se kreću na putevima van naselja u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

Republika

Foto: Continental

Automobil zatrpan snegom

 

Saveti za vožnju u zimskim uslovima

Zamagljena stakla predstavljaju veliku opasnost u vožnji, a stručnjaci iz Agencije za bezbednost saobraćaja savetuju da sva stakla uvek budu čista, kako spolja, tako i iznutra, jer prljavo staklo je podložnije magljenju. Takođe, preporučuju korišćenje raznih sredstava protiv magljenja, kao i klima uređaja koji može pomoći u borbi protiv magljenja stakala.

Vožnja motora i bicikala u zimskim uslovima

Iako vožnja dvotočkaša nije zabranjena u zimskim uslovima, stabilnost ovih vozila je znatno manja na snegu, ledu i poledici, te se preporučuje izbegavanje vožnje u ovakvim uslovima radi sopstvene bezbednosti, ali i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading