SVEŠTENIK UMALO UPAO U VATRU SA BADNJAKOM! Snimak postao hit na internetu - "Vladika Jovan skoro izgore"! (VIDEO)

Autor:

Vesti

08.01.2024

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snimak je nastao na Badnji dan.

SVEŠTENIK UMALO UPAO U VATRU SA BADNJAKOM! Snimak postao hit na internetu - "Vladika Jovan skoro izgore"! (VIDEO)

Foto: Printscreen

Tradicionalno paljenje badnjaka održano je u skoro svim gradskim i seoksim sredinama ispred crkava i pravoslavnih hramova širom zemlje. Vernike je ove godine poslužilo vreme, pa su se gotovo u svim mestima okupljali u velikom broju.

Tako je ovaj događan upriličen i u Okučanima u Hrvatskoj, ali se umalo svetkovina nije pretvorila u incident većih razmera.

Naime, na društvenim mrežama proširio se snimak vladike Jovana koji iz crkve iznosi veliki badnjak kako bi ga ubacio u vatru koja je već bila zapaljena ispred pravoslavnog hrama, ali onda nastaje prava drama. 

Kako je grana badnjaka bila poprilično velika, nekoliko ljudi je moralo da je nosi, a lošom procenom jednog od njih, grana je pala na vladiku koji zamalo nije upao u buktinju.

 

 

Grana je pod težinom poklopila sveštenika, a odmah su mu u pomoć pritekli svi okupljeni.

Ipak, na sreću, do incidenta nije došlo, badnjak je pomeren i zapaljen, a vladika Jovan nije povređen.

Inače, loženje badnjaka je u vezi sa ognjem i ognjištem. Paljenje badnjaka je središnji element simbolike rađanja novog sunca, jer je i Badnji dan odmah posle kratkodnevnice.

Mladi hrast je spaljivanjem davan ognju radi nove godine, a pregršti varnica bacane u nebo su najavljivale mnogo roda i prinosa.

Kada se domaćin vrati iz šume i donese badnjak tj. badnjake, naslanja ih na kućni zid a tek sa prvim mrakom se badnjak unosi u kuću i stavlja na ognjište.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading