POČELA BOŽIĆNA LITURGIJA U HRAMU SVETOG SAVE! Patrijarh Porfirije ove godine u Pećkoj patrijaršiji!

Autor:

Vesti

07.01.2024

00:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počela Božićna liturgija u ponoć u Hramu Svetog Save.

POČELA BOŽIĆNA LITURGIJA U HRAMU SVETOG SAVE! Patrijarh Porfirije ove godine u Pećkoj patrijaršiji!

Foto: Tanjug/T.Radovnović

Pravoslavni vernici danas obeležavaju najveći hrišćanski praznik Božić uz tradicionalni pozdrav: Mir Božji - Hristos se rodi.

Božićna liturgija počela je tačno u ponoć u Hramu Svetog Save, gde se okupio veliki broj pravoslavnih hrišćana. Nju ove godine neće služiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije koji će Božić dočekati sa srpskim narodom na KiM. On će služiti božićnu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji.

Arhijerejsku liturgiju služi vikarni episkom remezijanski Stefan, uz služenje sveštenstva beogradskih hramova. U ponoć je ispred Hrama počeo vatromet, a na liturgiji su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Tradicionalnim paljenjem badnjaka ispred crkve Svetog Save pored istoimenog Hrama u Beogradu, pravoslavni hrišćani juče su obeležili Badnje veče, praznik uoči Božića. 

Božićno jutro

Domaćin i svi ukućani na Božić oblače najsvečanije odelo, i odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju. Posle službe u crkvi se prima nafora i prvo se ona uzima na Božić. Ljudi se pozdravljaju rečima: “Hristos se rodi!” i otpozdravljaju: “Vaistinu se rodi!”  

Stari običaj

Stari običaj je bio da se na dan pre Božića unesu tri velika panja koja simbolizuju Svetu trojicu i postave pored ognjišta. Iz njihove vatre palile su se sveće, a često bi se u vatru u kojoj su ti panjevi goreli dodao deo gozbe i pića. Njihova vatra trebalo je da donese mir i dobro ukućanima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading