OVO JE NAJBOGATIJA PORODICA NA KOSOVU: Upoznajte Rakićeviće koji imaju najveće blago, a to nije novac (FOTO)

Autor:

Vesti

06.01.2024

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove godine Rakićevićima, Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa opštinom Leposavić gradi novu kuću

OVO JE NAJBOGATIJA PORODICA NA KOSOVU: Upoznajte Rakićeviće koji imaju najveće blago, a to nije novac (FOTO)

Foto: youtube.com/Kosovo Online

Sedmočlana porodica Rakićević već trideset tri godine živi u selu Vuča kod Leposavića, uprkos udaljenosti njihove kuće od centra sela. Otac Ljubiša bio je jedini zaposlen u kući sve do nedavno kada je i jedan od sinova počeo da radi. Iako nisu planirali da imaju puno dece, Ljubiša i supruga Stanka imaju četvoro dece - Jelenu, Lazara, Milicu i Stefana, a od Milice su dobili i unuka Luku. Za njih, najveće bogatstvo predstavljaju porodica i deca, a Ljubiša ističe da je imati četvoro dece pravo bogatstvo, prenosi Kosovo online.

- Najveće bogatstvo je porodica i deca, a ostalo kako i koliko se ima. Živelo se skromno, a najveće bogatstvo je kada imaš porodicu, zdravu decu, naprednu i poslušnu - kaže Rakićević.

Supruga Stanka ne žali se, iako priznaje da je bilo teško, pogotovo bez vode, ali ističe da su praznici uz dečiju graju bili svečani i radosni. Osim toga, imali su mnogo životinja, a Stanka se priseća kako je sve radila ručno sa četvoro dece. Ipak, ističe da im je bilo lepo i svečano, te da su deca uvek uživala u prazničnom kićenju jelke i poklonima, koliko god da su oni bili skromni.

- Bilo je dobro imali smo krave, ovce, koze, kokoške, svinje, sve smo imali. Teško je bilo bez vode, prala sam ručno, četvoro dece, sve na ruke, sudove i sve ostalo. Teško je bilo, kasnije smo doveli vodu, kućili se polako i tako sam decu podizala, a radili smo i baštu. Bilo nam je lepo, svečano i ne znam šta bih drugo dodala - kaže Stanka za Kosovo online.

Ljubiša se nadovezuje i kaže da je atmosfera u kući bila kao i u svakom domu, okićena jelka, pokloni i sve ono što ostala deca imaju.

- Okitili bi jelku u kući, deca bi se radovala, kupovali smo ima poklone, ono što bi mogli da im priuštimo. Nismo baš nešto puno mogli, ali oni bi bili i sa tim zadovoljni - dodaje Ljubiša.

Ove godine Rakićevićima, Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa opštinom Leposavić gradi novu kuću, Ljubiša smatra da će deci možda ovo biti najsrećnija godina, jer će im sve biti bliže i pristupačnije.

- Moguće da će ova godina za njih biti najsrećnija, možda se deca i usele dole u novu kuću. Sada još uvek ne znamo ništa, ali ova godina nam je baš posebna, jer se dole gradi nova kuća, novi dom i deca će najverovatnije dole živeti, a supruga i ja ćemo ostati ovde da održavamo imanje, šteta da se napusti. Biće im bliže asfaltni put, struja, sutra ako se zaposle, za unuka škola će biti blizo, neće gaziti blato, rosu, granje i sneg - priča Ljubiša.

Najstarija ćerka Jelena se prisjeća odrastanja na selu i ističe da je u kući punoj dece uvek bilo zabavno, iako su imali malo društva u selu. 

- Sve u svemu uvek je bilo zabavno. Imali smo kao što su roditelji rekli puno životinja, pokojna baba je brinula o njima, a ja sam naravno išla sa njom. Pamtim kada su me branili od ovaca koje su me jurile po dvorištu. Dok je odrastanje bilo malo teže, jer nam je škola bila dosta dalje pa je bilo malo teško ići po snegu i kiši, ali dobro i to je prošlo. Bilo je svega igranja, tuča i svađa kao i u svim većim porodicama. Nismo imali puno društva u selu, osim u školi - priča Jelena.

Posebno se seća kićenja jelke, paketića i zanimljivih dogodovština poput nezgoda sa vatrometom i petardama. 

- Kićenje jelke u decembru, spremanje, paketići, pokloni. Tata je kupovao koliko je to mogao. Sećam se letećeg vatrometa u kuću. Tata je kao i svake godine kupio vatromet i baš tu ispred kuće hteo da upali vatromet, međutim postavio je naopako i kada je upalio vatromet, on je poleteo pravo u kuću. Tako i jedne godine, komšija je zapalio petardu i bacio pred našim vratima i kada je pukla svi smo se razbežali. Bilo je zanimljivih situacija, posebno sa pirotehnikom - kaže Jelena.

Danas, kada su odrasli, porodica Rakićević i dalje praznuje porodično, a Jelena ističe važnost praznovanja pravoslavnih praznika i srpske Nove godine zajedno.

- Neko će možda sa društvom, neko kući, srpsku Novu godinu uglavnom provodimo svi zajedno, kao i Božić, Vaskrs. To su praznici koje provodimo porodično - dodaje Jelena.

Ova godina je posebna za Rakićeviće jer im se gradi nova kuća, što će njihovoj deci omogućiti bliži pristup asfaltnom putu, struji i školi. Jelena ističe da je ova Nova godina posebna jer će uskoro započeti sa opremanjem nove kuće i useljenjem, te izražava nadu da će svi brzo biti zajedno u novom domu. Na pitanje šta bi poželela za Novu godinu, Jelena ističe važnost sreće, slobode, poštovanja i razumevanja među ljudima.

- Mislim da je ova Nova godina posebna, zato što smo kao što znate dobili novu kuću u koju očekujemo da ćemo se useliti u nekom najkraćem roku. Nešto smo počeli da kupujemo za opremanje i nadamo se brzom useljenju - dodala je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading