DOSADNIM TRGOVCIMA DOŠAO KRAJ! Popunite ovaj obrazac da biste se oslobodili napornih poziva!

Autor:

Vesti

05.01.2024

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrošači koji ne žele da primaju pozive trgovaca putem telefona i sms/mms poruka u svrhu prodaje proizvoda ili usluga, mogu da se upišu u registar "Ne zovi".

DOSADNIM TRGOVCIMA DOŠAO KRAJ! Popunite ovaj obrazac da biste se oslobodili napornih poziva!

Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine obaveštava javnost da, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i u cilju što efikasnije zaštite osetljivih grupa potrošača, od petka 5. januara tekuće godine počinje sa radom registar "Ne zovi“

Potrošači koji ne žele da primaju pozive trgovaca putem telefona i sms/mms poruka u svrhu prodaje proizvoda ili usluga, mogu da se upišu u pomenuti registar, a svi operatori mobilne i fiksne telefonije obavezni su da to omoguće svojim korisnicima.

Registar će se voditi pri Regulatornom telu za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL, tako da će provera brojeva telefona upisanih u ovaj registar biti omogućena na internet stranici tog tela.

Foto: must.gov.rs/

 

Registar "Ne zovi"

Predviđeno je da upis ili ispis pojedinog broja u registar "Ne zovi" može da zatraži samo korisnik telefonskog broja, dok će sam zahtev moći da se podnese  preko aplikacije, elektronskim putem ili podnošenjem zahteva u poslovnim prostorijama operatora.

Potrošač koji podnosi zahtev svom operatoru radi upisa telefonskog broja u registar, ne dostavlja prvi put svoje lične podatke, jer oni već postoje u bazi operatora i pribavljeni su u trenutku zaključenja potrošačkog ugovora.

Formiranje registra "Ne zovi" obavezuje  trgovce da, pre nego pozovu bilo koji broj, provere da li se on  nalazi na listi onih koji ne žele da primaju pozive u kojima se nude roba ili usluge. Propisane su i novčane kazne za one trgovce koji pozivaju građane čiji su brojevi upisani u registar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading