JEZIVO OTKRIĆE ARHEOLOGA O STRAŠNOJ I VELIKOJ NESREĆI: Na dnu klozeta pronađena PLIČA SA KLETVOM - Pominju se i imena DEMONA, evo kome je bila namenjena!

Autor: D.B.

Vesti

03.01.2024

12:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostali su u šoku nakon štp su ovo zatekli!

JEZIVO OTKRIĆE ARHEOLOGA O STRAŠNOJ I VELIKOJ NESREĆI: Na dnu klozeta pronađena PLIČA SA KLETVOM - Pominju se i imena DEMONA, evo kome je bila namenjena!

Foto: pixabay.com

Tokom iskopavanja iza Gradske kuće u Rostoku u Nemačkoj, arheolozi su naišli na iznenađujuće otkriće na dnu srednjovekovnog klozeta. Ono što se na prvi pogled činilo kao običan komad olova, zapravo je bila ploča sa natpisom koji je izazvao veliku pažnju istraživača.

Na ploči je bila ispisana kletva na gotskom jeziku, koja je bila upućena ženi Taleke i izvesnom Hinriku, pozivajući tri demona: Satana, Belzebuba i Berita. Ovo je izazvalo brojna pitanja među arheolozima, koji su se zapitali ko bi mogao biti autor ove kletve i zbog čega je upućena Taleke i Hinriku.

 

 

Istorija olovnih ploča sa kletvama

Olovnice sa kletvama nisu nepoznate u svetu arheologije. One potiču još iz antičke Grčke i Rima, a ovakva otkrića datiraju iz perioda između 800. pne i 600. godine ne. Ono što čini ovo otkriće posebnim jeste činjenica da se može datirati u 15. vek, što ga čini jedinstvenim u srednjovekovnom kontekstu.

Jorg Ansorge, istraživač sa Univerziteta u Grajfsvaldu, ističe da su olovnice sa kletvama obično skrivane na mestima gde bi bile teško pronađene, a lokacija na kojoj je ova otkrivena - dno klozeta, potvrđuje tu praksu.

Ostala otkrića i zaključak

Osim olovnice sa kletvom, arheološka istraživanja iza Gradske kuće otkrila su i šest srednjovekovnih kuća sa dvovodnim krovovima, obnovljenih nakon požara 1677. godine. U podrumima ovih kuća pronađeni su i bronzani grifoni iz 16. i 17. veka, koji su verovatno poreklom iz severne Nemačke.

Jorg Ansorge ističe da iako je lokalitet siromašan nalazima, svaki pronalazak poput metalno reflektujuće keramike, dobro očuvane kožne cipele i neobične olovnice sa kletvom ima veliki značaj za istraživanje. Ovaj neočekivani pronalazak ne samo da baca novo svetlo na srednjovekovnu praksu korišćenja kletvi, već i otvara nova pitanja o životu i verovanjima ljudi tog vremena.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading