PREMINULA MATI MARTA, IGUMANIJA MANASTIRA TAVNA: "Zaslužila je rajsko naselje"

Autor:

Vesti

31.12.2023

17:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaupokojena liturgija biće služena sutra u 9.00 časova u manastiru, a opelo u 12.00 časova.

PREMINULA MATI MARTA, IGUMANIJA MANASTIRA TAVNA: "Zaslužila je rajsko naselje"

Foto: EPARHIJA ZVORNICKO - TUZLANSKA / YOUTUBE

Igumanija manastira Tavna, Marta preminula je u Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini. Iz Eparhije zvorničko-tuzlanske su naveli da je igumanija Marta sinoć usnula u Gospodu. Zaupokojena liturgija biće služena sutra u 9.00 časova u manastiru, a opelo u 12.00 časova.

Igumanija Marta, svetovno ime Milka Manojlović, rođena je 16. novembra 1943. godine u Brezovom Polju kod Brčkog. Milka je u Manastir Presvete Trojice u Tavni došla 1964. godine, kod igumanije Justine, gdje je bila iskušenica pet godina.

Zamonašena je 20. aprila 1969. godine u Tavni od episkopa zvorničko-tuzlanskoga gospodina Longina i dobila je monaško ime Marta. Na predlog sestrinstva Manastira Tavne nakon igumanije mati Nedelje, postavljena je 2001. godine za petu igumaniju.

"Ostaće upamćena kao najbolja"

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da je igumanija manastira Tavna Marta ostati zapamćena kao jedno od najboljih čeda koje se pojavilo u tom kraju i da je njen odlazak veliki gubitak.

”Uvek puna razumevanja, pažnje, milosti… To je ona divna srpska pravoslavna duša naših staramajki, koje je sledila na najbolji način. Znam da se danas Bog raduje dolasku takve bogougodnice. Zaslužila je Marta rajsko naselje. I te kako", rekao je Perić.

On je naveo da je odlazak igumanije veliki gubitak, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već za one koji su imali priliku da je viđaju, da sa njom razgovaraju i sarađuju.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading