"GODINA KOJA OSTAJE UREZANA DUBOKO U DUŠI"! Vođa spasilačkog tima u Turskoj Davor Vidović za Republiku: "TO SE DOŽIVLJAVA JEDNOM U KARIJERI I ŽIVOTU"!

Autor:

Vesti

31.12.2023

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vatrogasci-spasioci iz Srbije bili su heroji ove godine ne samo u našoj zemlji, već i u okolnim-

"GODINA KOJA OSTAJE UREZANA DUBOKO U DUŠI"! Vođa spasilačkog tima u Turskoj Davor Vidović za Republiku: "TO SE DOŽIVLJAVA JEDNOM U KARIJERI I ŽIVOTU"!

Foto: Tanjug/AP, Youtube

Srpski tim sastavljen od 27 vatrogasaca-spasilaca i jednog psa, na čelu sa pomoćnikom načelnika Uprave za Vatrogasno - spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Davorovm Vidovićem, pritekao je u pomoć Turskoj nakon što je tu zemlju pogodio razoran zemljotres 6. februara ove godine.

I to nije sve. Oni su iz zavejane Srbije uskočili u ruševine, a vrlo brzo morali su da se suoče i sa ogromnom vatrenom stihijom u Grčkoj.

Neke stvari, kaže Vidović za Republiku, doživeli su prvi put u profesionalnoj karijeri, a verovatno i poslednji.

Republika

Foto: Beoinfo

Davor Vidović

- Sve je krenulo nekako rano ujutru, ja sam bio u studiju jedne televizije gde sam pričao o snežnim poadavinama u Srbiji. To je bilo 6. februara i tada sam načuo da se nešto izdešavalo. Na pitanje kako će se sve to odvijati, ja sam rekao da je Turska velika zemlja i ima velike kapavcitete za spašavanje iz ruševina i mislio sam da će sami moći to da reše. Nisam ni slutio kakva je to katastrofa - počeo je za naš portal priču Davor Vidović.

Nakon izlaska iz studija, počinje da uviđa da stvari nisu tako jednostavne. Na telefonu zatiče mnogo propuštenih poziva od načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a koji mu saopštava da hitno moraju da putuju za Tursku.

- Turska je uputila poziv za pomoć, a mi smo odmah reagovali. Po stizanju i po povratku na posao, dobijen je nalog da se spakuje tim od 27 spasilaca i jednog psa. Hitno je moralo da se radi! Turska je odmah pružila administrativnu pomoć i olakšala procedure, obezbedili su avionski prevoz, preko Istanbula za Adanu. U toku dana smo rešili procedure i pripreme samog tima, pasoše, osiguranje - priseća se naš sagovornik.

"To se dešava jednom u karijeri i životu"

I mada je broj žrtava gotovo iz sata u sat rastao, vođa našeg spasilaćkog tima priznaje, da niko nije bio svestan razmera katastrofe koja će ih tamo sačekati.

- Niko od nas baš nije shvatio širinu svega toga. Svi smo profesionalci i bavimo se ovim, ali na 50.000 mrtvih nikada niste spremni! U Istanbulu se to nije videlo, ali kada smo stigli u Adanu, osetilo se, ali se ni tada nije još videlo. Po stizanju na lice mesta u Hatej vidimo koliko je to bilo razorno - nema struje, vode, grad potpuno razoren i objekti koji vidimo da stoje, uzdrmani su i vidimo velike probleme u funkcionisanju. Sa ove perspektive, ako Turska nije uspela sama da reši ovakav problem, to znači da je problem ogromnih razmera. To se jednom u karijeri i u životu vidi i doživi - kazao nam je.

Republika

Foto: Beoinfo

Vatrogaci

Spašavali i tokom požara u Grčkoj

Naši vatrogasci nisu imali mnogo odmora, već su iz jedne krizne situacije uskakali u drugu. Tokom leta Grčku su pogodili možda najveći šumski požari ikada. U Grčku iz Srbije je otišao vatrogasno-spasilački tim od 36 vatrogasaca-spasilaca i 14 vatrogasnih vozila, a upućena su i dva pripadnika medicinskog tima sa sanitetskim vozilom.

- Od kraja prošle godine imali smo ozbiljnu intervenciju - iskakanje vagona na teriotirji grada Pirota, curenje amonijaka, potom obilne snežne padavine i onda smo otišli u Tursku gde je bila strahovita intervencija. Posle toga dolazimo u Grčku gde su bili ozbiljni požari, otišli smo da pomognemo našim kolegama. Velika teritorija je bila zahvaćena požarom, mi smo bili u solunskoj regiji, radili smo u Volosu, druga grupa koja je došla za nama je imala obavezu da radi na teritoriji blizu turske granice, kod Uranopolisa, koja je bila jedan od najvećih požara koji je Grčka imala - ispričao nam je.

Republika

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Davor Vidović i vatrogasci spasioci

"Ostaje zacrtano duboko u duši..."

"Kada se osvrneš i pogledaš šta je ova godina donela sa sobom, puno je nekih pomešanih osećanja", kaže za naš portal Davor Vidović.

- Veoma nam je drago da smo bili tu da pomognemo,a  sa druge strane kada pogledate šta smo mi doživili i porodice... Taj stres, to ostaje zacrtano u duši duboko. Porodice su više trpele nego mi, jer smo mi pripreljmljeni na takve stvari. Naše porodice nikada neće biti pripremljene za takvo nešto - emotivan je bio Vidović.

Nagrada za zasluge u Ankari

Pripadniku Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i vođi Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina, pukovniku policije Davoru Vidoviću, na svečanoj ceremoniji, potpredsednik Republike Turske Fuat Oktaj uručio je medalju u znak zahvalnosti na pruženoj pomoći.

U Kongresnom i kulturnom centru u predsedničkoj palati u Ankari uručene su medalje zahvalnosti međunarodnim spasilačkim timovima koji su učestvovali u akcijama pretrage i spasavanja nakon razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku u februaru ove godine.

- Nagrada koju sam dobio u Anakri nije nagrada koju je Davor Vidović dobio, nego svi momci koji su bili sa mnom, to je nagrada svih nas. Ja sam osoba koja mora da bude ispred ostalih i da tu nagadu primi. Počastvovan sam što sam primio tu nagradu - rekao je i naglasio je da ona pripada čitavom timu koji je predano radio na terenu.

Republika

Foto: Beoinfo

Vatrogasci spasioci

Poruka čitaocima Republike

Na kraju godine, kada se sumiraju utisci, podvlači crta i usvajaju nove životne lekcije, Vidović je čitaocima Republike kratko poručio:

- Da vode računa o sebi i svojoj porodici, jer je porodica najbitnija stvar u našim životima!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading