"TAJNA IZA REČI "USTAŠA" I "BALIJA"! Jedan pojam u vezi sa mitologijom, drugi sa Pavelićem - ovo sigurno NISTE ZNALI! (FOTO)

Autor: Sanja Bojanović

Vesti

28.12.2023

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zašto koristimo uvredljive termine?

"TAJNA IZA REČI "USTAŠA" I "BALIJA"! Jedan pojam u vezi sa mitologijom, drugi sa Pavelićem - ovo sigurno NISTE ZNALI! (FOTO)

Foto: shutterstock

U današnjem društvu često se susrećemo sa upotrebom uvredljivih termina kao što su "ustaše" i "balije".

Ovi izrazi nose sa sobom istorijsku i kulturnu težinu, te je važno sagledati njihovo poreklo i značenje kako bismo bolje razumeli njihovu upotrebu i posledice.


Termin "ustaša" potiče od glagola "ustati" i prvobitno je bio povezan sa vojnim činom u Kraljevskom hrvatskom domobranstvu. Međutim, tokom istorije, ova reč je dobila potpuno drugačije značenje.

Ustaški pokret, koji je osnovao Ante Pavelić 1929. godine, razvio se u hrvatsku fašističku, ultra-nacionalističku i terorističku organizaciju. Ona je stajala na čelu Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945. godine, ostavljajući dubok trag u istoriji regiona.

Foto: shutterstock

Reč "balija" ima zanimljivo poreklo, koje seže iz grčke mitologije. U grčkom jeziku, označavala je mitskog i besmrtnog Ahilovog konja, Baliju. Međutim, tokom vremena, Turci su preuzeli ovu reč iz grčkog jezika i počeli da je koriste za stanovništvo planinskih krajeva Balkana koje se bavilo stočarstvom i pčelarstvom.

U turskom jeziku, reč "bal" znači med, pa je izraz "balija" počeo da se koristi kao kovanica za pčelare. Ovaj termin je kasnije postao uvredljiv izraz za određene socijalne i etničke grupe, stvarajući tenzije i negativne konotacije.

Foto: pixabay.com

 

Iako se ovi izrazi koriste u različitim kontekstima i sa različitim namerama, važno je imati na umu njihovo istorijsko poreklo i kako su evoluirali u današnjem društvu. Upotreba ovakvih uvredljivih termina može doprineti daljoj polarizaciji i neprijateljstvu među različitim grupama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading