BATUT IZDAO VAŽNO SAOPŠTENJE! U susret praznicima građane Srbije upozorili na VAŽNU STVAR - Tiče se zdravlja!

Autor: D.B.

Vesti

28.12.2023

10:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trebalo bi se pridržavati ovih saveta doktora.

BATUT IZDAO VAŽNO SAOPŠTENJE! U susret praznicima građane Srbije upozorili na VAŽNU STVAR - Tiče se zdravlja!

Foto: Benis Arapovic / Panthermedia / Profimedia

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je važno uputstvo o ishrani tokom novogodišnjih praznika. Naglašeno je da je ovog perioda smanjena fizička aktivnost, a unos svežeg voća i povrća opada. Umesto zdravih obroka, ljudi često konzumiraju visokokaloričnu hranu, što može dovesti do ugrožavanja zdravlja.


Jedna od uočenih grešaka je čekanje ručka ili večere sa "praznim" stomakom, što može dovesti do prejedanja. Preskakanje doručka ili ručka takođe može dovesti do prekomernog unosa hrane kasnije tokom dana, što može rezultirati osećajem težine i nadutosti u stomaku. Ovakve navike, ako se praktikuju iz dana u dan, mogu dovesti do povećanja telesne mase, hipertenzije, povećanja vrednosti holesterola, triglicerida i šećera u krvi.

 

Važno je održavati zdrave navike tokom praznika, što podrazumeva redovne obroke i umerenost u ishrani. Umesto čekanja da budemo veoma gladni pre obroka, preporučuje se konzumiranje manjih količina hrane kroz više obroka tokom dana.

Iako su praznici vreme za uživanje u hrani, važno je da ne zaboravimo na umerenost. Pravilno raspoređeni obroci i pažljiv izbor namirnica mogu pomoći u očuvanju zdravlja i sprečavanju neželjenih posledica po organizam. Uz balansiranu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, možemo uživati u prazničnoj atmosferi, znajući da činimo najbolje za svoje telo.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading