NESVAKIDAŠNJA POJAVA U SRBIJI! Uslikana ptica koja do sada nije viđena:Evo gde su je "uhvatili" (FOTO)

Autor: D.B.

Vesti

27.12.2023

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ornitolozi Slobodan Marković i Danilo Penić su imali retku priliku da prvi put fotografišu i potvrde prisustvo velikog morskog gnjurca.

NESVAKIDAŠNJA POJAVA U SRBIJI! Uslikana ptica koja do sada nije viđena:Evo gde su je "uhvatili" (FOTO)

Foto: Youtube Printscreen

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) nedavno je objavilo vest o otkriću nove vrste ptice na teritoriji Srbije. Na jezeru Bovan, nedaleko od Sokobanje, ornitolozi Slobodan Marković i Danilo Penić su imali retku priliku da prvi put fotografišu i potvrde prisustvo velikog morskog gnjurca (Gavia immer) u zemlji.

 

https://www.facebook.com/BirdLifeSerbia/posts/683534980594712?ref=embed_post

 


Tokom redovnih terenskih aktivnosti, ornitolozi su imali sreće da zabeleže ovu retku vrstu ptice koja se tokom zime obično zadržava na obalama mora i velikih jezera Zapadne i Severne Evrope. Iako su vremenski uslovi bili izazovni, strpljenje im se isplatilo kada je ptica prišla dovoljno blizu da bude uslikana.

Prethodno, ova vrsta ptice nije bila zvanično potvrđena u Srbiji, iako su postojali navodi o njenom viđenju još od 1939. godine. Međutim, nedostatak konkretnih dokaza činio je da podaci o njenom prisustvu nisu smatrani verodostojnim. Sada, zahvaljujući fotografijama napravljenim 26. decembra na jezeru Bovan, ova ptica je konačno zvanično potvrđena kao nova vrsta koja boravi u Srbiji.


Veliki morski gnjurac, zabeležen u svom zimskom ruhu, impresivne je veličine - dugačak do 88cm, sa rasponom krila koji doseže do 148cm. Ova ptica se uglavnom prilagođava životu u vodenim površinama, hraneći se ribom koju vešto lovi roneći i više desetina metara u dubinu. Njegove noge su smeštene iza polovine tela, što mu omogućava da se kreće kao veslo u vodi, dok na kopnu deluje tromo i kreće se u žabolikim skokovima.

Ornitolozi iz DZPPS-a ističu da su izuzetno srećni što su imali priliku da otkriju ovu retku pticu na teritoriji Srbije. Njihova posvećenost i radoznalost su ih naveli da istraju u potrazi za retkim pticama selicama tokom zime, a ovo otkriće predstavlja pravi novogodišnji poklon za ovu organizaciju i ljubitelje ptica.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading