ŠTA JE SCADA? Revitalizacija HE 'Bajina Bašta': Evo kako je jedna elektrana promenila budućnost elektroenergetike

Autor:

Vesti

23.12.2023

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut „Mihajlo Pupin“ je imao ključnu ulogu u revitalizaciji četiri agregata HE "Bajina Bašta" i uvođenju revolucionarne tehnologije za nadzor, upravljanje i prikupljanje podataka - SCADA sistema.

ŠTA JE SCADA? Revitalizacija HE 'Bajina Bašta': Evo kako je jedna elektrana promenila budućnost elektroenergetike

Foto: shutterstock

Uz hladno zimsko vreme u Srbiji se podrazumeva i veća potrošnja struje u domaćinstvima. Najviše struje potroši se na grejanje TA pećima, dogrevanje klima uređajima ili uljanim radijatorima, kaloriferima, kvarcnim pećima… Prema podacia Elektroprivrede Srbije, u zimskom periodu domaćinstva u Srbiji zbog dogrevanja troše malo više od 400 kilovat-sati električne energije mesečno.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je zadužena za proizvodnju električne energije na čak 77 postrojenja širom zemlje. Kako bi se obezbedila stabilna proizvodnja električne energije, naročito tokom zimskih meseci kada su potrebe najveće, redovno se vrše remonti ključnih postrojenja. Jedno od tih vitalnih postrojenja je i jedina reverzibilna hidroelektrana u Srbiji - HE „Bajina Bašta“, koja je izgrađena davne 1966. godine.

Nakon skoro 60 godina rada, 2009. godine došlo je vreme za temeljnu modernizaciju ovog postrojenja. Institut „Mihajlo Pupin“ je imao ključnu ulogu u revitalizaciji četiri agregata HE "Bajina Bašta" i uvođenju revolucionarne tehnologije za nadzor, upravljanje i prikupljanje podataka - SCADA sistema.

Projekat revitalizacije je obuhvatio demontažu, rekonstrukciju, projektovanje, nabavku, implementaciju i puštanje u rad različite opreme, a celokupan projekat je bio podeljen u četiri faze. Završetkom radova 2013. godine, snaga proizvodnje električne energije HE "Bajina Bašta" je povećana za dodatnih 54 megavata, što je značajno unapredilo kapacitet postrojenja.


Implementacija SCADA sistema je omogućila efikasno upravljanje pogonom koji proizvodi električnu energiju, posebno imajući u vidu da je reč o reverzibilnoj hidroelektrani. Ovaj sistem omogućava kontrolu nad vodom koja se koristi iz akumulacionog jezera u skladu sa trenutnim potrebama potrošnje električne energije.


Nakon modernizacije, infrastruktura hardverske mreže je unapređena, a sistem sada podrazumeva 16 programabilnih kontrolera, 4 operatorske stanice, redundantne servere i mrežu, GPS opremu, laserske štampače i potpunu integraciju grupnog regulatora. Ovo je omogućilo daljinsko upravljanje grupnim regulatorom čime je povećana ukupna stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije.


Revitalizacija HE „Bajina Bašta“ nije samo unapredila njenu efikasnost, već je postala model za budućnost elektroenergetike. Ovaj napredak je doneo veću energetsku efikasnost, bezbednost i održivost, postavljajući nove standarde u industriji. Tehnička rešenja primenjena na ovom postrojenju sada se koriste i u drugim hidro i termo elektranama, što doprinosi unifikaciji sistema upravljanja i ostvarivanju benefita na širokom spektru postrojenja.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading