SRBIJA "GORI" ZBOG ŠERIFOVIĆKE I SUROGAT MAJČINSTVA: To je trgovina ljudima, rentiranje materice... Doktor dao sve odgovore!

Autor:

Vesti

16.12.2023

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne treba mnogo Srbima da povade oči na Tviteru, ali odavno neka tema nije tako podelila javnost kao slučaj pevačice Marije Šerifović koja je pomoću surogat majke u SAD dobila sina. Za ili protiv surogat majčinstva, kako materica može da se "iznjamljuje", a bubreg ne može da se proda, da li surogat majka razvija osećanja prema detetu koje nosi za nekog drugog, samo su neka od pitanja koje su juče preplavila društvene mreže

SRBIJA "GORI" ZBOG ŠERIFOVIĆKE I SUROGAT MAJČINSTVA: To je trgovina ljudima, rentiranje materice... Doktor dao sve odgovore!

Foto: ST/Dragan Kadić, Shuttestock

Pevačica Marija Šerifović objavila je da je dobila sina pomoću surogat majke u SAD - u više navrata je pokušavala sama da iznese trudnoću, a kako nije uspela, odlučila se za surogat majčinstvo. 

Foto: MIOMIR MILIĆ, pixabay.com

Pevačica Marija Šerifović

- Pre dve godine sam prolazila kroz postupak vađenja mojih jajnih ćelija i zatim kreiraknje embriona. Nakon svih tih genetskih ispitivanja, saznala sam da imam tri zdrava embriona. Tako se rodio Mario- istakla je Šerefovićka u intervjuu za Blic, kao i da je ona detetova biološka majka i da je u dokumentima upisana kao jedini roditelj. 

Nije dugo prošlo, a društvene mreže su buknule- za i protiv surogat majčinstva, koje zakonom nije dozvoljeno u Srbiji. 

I dok su jedni saosećali sa ljudima koji ne mogu da imaju decu i podržavali ovakav postupak, drugi su surogat majčinstvo okaraktetisali kao rasprodaju unutrašnjih organa, hir super bogatih ljudi, biznis...

Neki su pak poredili surogat majčinstvo sa knjigom i serijom "Sluškinjina priča", a bilo je i onih koji su se pitali, sa pravne strane, kako je moguće da materica može da se rentira, a, na primer, ne može legalno da se proda bubreg (doniranje je nešto drugo). 

Foto: Shuttestock

Surogat materinstvo nije zakonom dozvoljeno u Srbiji

Šta je surogat majčinstvo? Ovo je, zapravo, jedan vid asistiranog/potpomognutog roditeljstva u kom surogat majka rađa dete za par ili pojedinca, koji iz nekog razloga ne može da ostvari potomstvo.

Postoje dva oblika surogat majčinstva - da se surogat majka oplodi (tuđom) ženskom i muškom jajnom ćelijom, ili da se koristi sama jajna ćelija surogat majke. 

Ginekolog Slobodan Ovuka u razgovoru za Republiku kaže da surogat majčinstvo nije omogućeno u Srbiji zakonski. 

- Surogat majka može da bude donor jajne ćelije i ne mora. Ona iznajmljuje svoju matericu, ne mora i da da svoju jajnu ćeliju. Za surogat majke se odlučuju žene koje ne mogu da iznesu trudnoću iz nekog razloga- pojašnjava Ovuka. 

Bilo je i slučajeva da se surogat majke predomisle, pa da ne žele da predaju bebu po porodu. 

- Surogat majka može da se predomisli i zadrži dete, čak i ako nije njena jajna ćelija. Bilo je slučajeva da se predomisle i podižu dete kao svoje - dodaje ovaj lekar. 

Sumnja da će ovo zaživeti uskoro kod nas. 

Foto: Shuttestock

Bilo je slučajeva da se surogat majka predomisli i zadrži bebu

- U odnosu na naše vrednosti, nisam uveren da će to biti kod nas moguće, mi smo sa starim vrednostima - ističe Ovuka. 

Surogat majčinstvo je dozvoljeno zakonom u SAD, Ukrajini, Kanadi, dok je u Velikoj Britaniji, Južnoafričkoj Republici, Rusiji i Izraelu dozvoljeno za roditelje koji imaju veze s tom zemljom.

U Nemačkoj i Francuskoj je, recimo, surogat majčinstvo u potpunosti zabranjeno jer se doživljava kao narušavanje dostojanstva žena, njihovo iskorišćavanje kako bis e postigli ciljevi treće strane. 

Tokom 2019. mediji su pisali da se će u nacrtu Građanskog zakonika naći i surogat majčinstvo, ali je radna grupa, koja je radila na tekstu, rasformirana, a ova tema je "stavljena sa strane". 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading