PIJU KAO SMUKOVI! Žene u Srbiji se sve više odaju alkoholu! ČAŠICA IM I MUŽ, I DRUG I LEKAR!

Autor:

Vesti

16.12.2023

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene su zbog hormonskih I bioloških razlika osetljivije na štetno dejstvo alkohola u odnosu na muškarce, te se i oštećenje zdravlja brže javlja, ističe doktorka Nataša Dostanić.

PIJU KAO SMUKOVI! Žene u Srbiji se sve više odaju alkoholu! ČAŠICA IM I MUŽ, I DRUG I LEKAR!

Foto: www.profimedia.rs

U Srbiji se poslednjih godina beleži drastičan porast žena koje se opijaju, a da nam budućnost, po ovom pitanju, nije svetla, dokazuju i najnovija istraživanja koja pokazuju da se broj tinejdžerki koje piju gotovo izjednačio sa njihovim vršnjacima. 

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje svaki stanovnik Srbije popije oko jedanaest litara alkohola, dok je svetski prosek šest. Švaka šesta odrasla osoba povremeno ili redovno pije, dok u ukupnom broju stanovnika Srbija ima između 200.000 do 250.000 teških zavisnika.

Među njima je, kako ističe Nataša Dostanić, načelnica odseka za lečenje od alkoholizma i politoksikomatije Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, poslednjih godina, nažalost, i sve više žena.

- Konzumiranje alkohola se uglavnom povezuje sa muškom populacijom, međutim, poslednjih godina je ženski alkoohlizam u porastu. Nekada je u Srbiji, pre otprilike dvadesetak godina, na osam muškaraca pila samo jedna žena, sada je taj odnos četiri prema jedan, dakle, na četiri muškarca koji prekomerno konzumiraju alkohol, sada dolazi jedna žena - počinje priču za Republiku doktorka Nataša Dostanić i kaže da se od epidemije korone broj žena koje se leče od alkoholizma u ovoj ustanovi udvostručen.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Nataša Dostanić

 

Ona kaže da su moderan stil života, brojne obaveze, stresovi  i velika očekivanja od njih, nametnuli na ženska leđa teško breme koje one opet teško nose, pa sve češće olakšanje za svoje probleme traže u alkoholu.

- Ženski alkoholizam ima određene specifičnosti u odnosu na alkoholizam kod muškaraca, zapravo, on predstavlja jedan poseban socijalno-medicinski problem, s obzirom na specifičnu biološku ulogu žena i ulogu koju žene imaju u porodici i društvu. Ženski alkoholizam zapravo predstavlja posledicu postojanja nekog drugog problema ili oboljenja. Depresivno raspoloženje, partnersko bračni problemi, sresne situacije i izostanak podrške u rešavanju istih, su neki od razloga koji doprinose povećanom konuziranju alkohola među ženama - priča doktorka i navodi da savremeno društvo nameće ženama višestruke uloge, i u nastojanju da adekvtano odgovori na sva očevivanja i pritiske okoline i stalna potreba da se zadovolje sve nametnute obaveze može doprineti lošijem mentalnom zdrvalju žena, i učestalijem konzumiranju alkoohla, što vremenom može da vodi u alkoholizam. 

Doktorka navodi da u muškarci počinju sa učestalim konzumiranjem alkohola mahom u društvu, iz zabave, jer je kod nas društveno prihvatljivo da muškarci piju, pa oni tako vremenom kod njih razvije zavisnost. U pozadini ženskog alkoholizma vrlo često  leže depresija, ansiozni poremećaji ili neki drugi mentalni problemi.

Republika

Foto: Shutterstock

Žene, alkoholizam, Ilustracija

 

- Naše žene od detinjstva nisu adekvatno pripremljene za ono što ih je dočekalo kad su odrasle. Od današnjih žena društvo mnogo očekuje, a one pak nisu ni vaspitavane kad upadnu u probleme da odu kod psihijatra. Alkohol im pruža trenutno olakšanje, on ima opuštajući efekat, ali tada od jednog problema, koji bi se kod psihijatra brže i bezazlenije rešio, upadaju u još jedan, mnogo teži - ističe doktorka. 

Ona kaže da se ženski alkoholizam i po još po dve stvari razlikuje od muškog, a to je da se žene obično opijaju same i da kreću u kasnijoj životnoj dobi da piju, kad ih problemi potpuno preplave. 

- Aktuelne kulturološke norme ne odobravaju konzumiranje alkohola kod žena, te se one povlače i piju uglavnom same, daleko od očiju javnosti, krijući se od drugih, od porodice, prijatelja i okoline. Ono što razlikuje muški od ženskog alkoholizma jeste da žene uglavnom piju vino, a muškarci žestinu. Takođe, mi imamo žena razne životne dobi koje se leče kod nas, najmlađa trenutno ima 28, najstarija oko 65 godina, i mahom ih partneri ostavljaju kad shvate u kakvom su problemu. Žene retko ostavljaju muškarce kad upadnu u kandže alkoholizma i uvek ih prate ma putu lečenja - priča ona.

Ona kaže da je najgore od svega što žene, zbog svoje konstitucije i fizionomije, brže od muškaraca upadaju u zavisnost i što brže i češće obolevaju od bolesti koje su posledice alkoholizma. 

- Žene su zbog hormonskih I bioloških razlika osetljivije na štetno dejstvo alkohola u odnosu na muškarce, te se i oštećenje zdravlja brže javlja. Češće se javljaju alkoholna bolest jetre I kardiovaskularni problemi. Kod žena je učestaliji komorbiditet sa drugim psihičkim problemima, i učestalije su somatske i neurološke komplikacije. Istraživanja pokazuju da je pokušaj suicida učestaliji kod žena, u odnosu na muškarce. Prema aktuelnim podacima, prekomerno konuzmiranje alkohola može povećati rizik od pojave raka dojke, naročito kod žena koje su u menopauzi, ili kod zena kod kojih postoji porodična predispozicija obolevanja - naglašava doktorka Nataša Dostanić i kaže da se, žene nažalost, i ređe javljaju na lečenje.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading