BRZO I LAKO DO MAGNETNE! Ministarka zdravlja saopštila sjajnu vest: Specijalista zakazuje na pregledu

Autor:

Vesti

06.12.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stižu 22 magnetne rezonance, pa će liste čekanja postati prošlost.

BRZO I LAKO DO MAGNETNE! Ministarka zdravlja saopštila sjajnu vest: Specijalista zakazuje na pregledu

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nova platforma za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu omogućiće lekarima specijalistima da zakažu snimanje na samom pregledu. Ovu sjajnu vest s građanima Srbije podelila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

- Kada specijalista završi pisanje izveštaja, treba da klikne na ikonicu "zakaži magnet". Nakon toga on će kliknuti na pregled koji je potrebno uraditi, pa onda za koliko vremena. Da li za nedelju dana, mesec ili šest meseci. Računam na poštenje mojih kolega specijalista - rekla je ministarka.

Ona je istakla da će se tu razlikovati oni koji moraju hitno i prvi put da naprave magnetni snimak, kao i oni koji zbog neke bolesti moraju periodično da se prate.

- Za početak će postojati kol-centar, odnosno grupa medicinskih sestara i tehničara koji se vrlo dobro razumeju u dijagnoze, pošto će dijagnoza specijalističkog pregleda praktično automatski ulaziti u uput za magnetnu rezonancu. Videće se koliko je šta hitno jer se oni najhitniji slučajevi primaju u bolnicu i oni, naravno, neće čekati - navela je Grujičićeva.

Kako je objasnila ministarka zdravlja, pacijent će da se pregleda u zdravstvenom centru u kojem ima slobodnih termina, a pošto treba da stignu 22 nove magnetne rezonance, svaka će polako ulaziti u sistem.

- Mi u ministarstvu ćemo znati koliko pregleda je urađeno na svakoj magnetnoj rezonanci - istakla je dr Grujičić.

Ona je pre nekoliko dana kazala da je lista čekanja za magnetnu rezonancu prepolovljena.

- Ideja je da se prečešljaju sve liste čekanja i videli smo da je 20 pacijenata bilo zakazano na dva mesta istovremeno. Ukoliko neko bude čekao nakon ovoga, neka se javi ministarstvu, a direktori će za to odgovarati. Svaki dan ćemo znati koliko je pregleda urađeno za 12 sati rada. Svaka magnetna može da uradi 24 pregleda. Dijagnostika će do kraja 2024. biti potpuno sređena, pomoću ovog softvera - kazala je Grujičićeva nedavno.

U bolnice stiže nova savremena oprema

Ministarka zdravlja Danica Grujučić istakla je da je napredak u zdravstvu evidentan i otkrila šta je sve u planu za nabavku od nove i moderne opreme.
- Osim 22 magnetne rezonance, u toku je nabavka 20 mamografa, a nabavili smo i 55 skenera. Već smo isporučili sedam mamografa u Leskovcu, Požarevcu, Kuršumliji, Kruševcu, Majdanpeku, Paraćinu i Smederevskoj Palanci. Jedan broj magnetnih rezonanci biće isporučen do kraja godine, neki će biti nabavljeni tokom sledeće godine, a u planu je nabavka još linearnih akceleratora - rekla je dr Grujičić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading