EXPO 2027 ĆE DA DONESE DO SADA NAJVEĆI NAPREDAK SRBIJI: A evo šta građani misle o ovoj svetskoj izložbi (VIDEO)

Autor:

Vesti

14.12.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se „graditi novi grad", kao i da će budući nacionalni stadion u Surčinu biti jedan od važnih objekata za održavanje manifestacije.

EXPO 2027 ĆE DA DONESE DO SADA NAJVEĆI NAPREDAK SRBIJI: A evo šta građani misle o ovoj svetskoj izložbi (VIDEO)

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Beograd će tokom 2027. godine, makar na kratko, biti svetska prestonica obrazovanja, kulture i inovacija, jer će se predstavnici desetina zemalja naći u srpskoj prestonici zbog Ekspo (Expo) izložbe.

Beograd je podneo kandidaturu u januaru 2022. godine, navodi se na zvaničnom sajtu izložbe.

Dobijanje statusa domaćina nosi i određene obaveze, poput izgradnje kompleksa u kojima će izložbe biti održane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se „graditi novi grad", kao i da će budući nacionalni stadion u Surčinu biti jedan od važnih objekata za održavanje manifestacije.

- Ukupan ekonomski efekat biće oko 1,1 milijarda evra. Hotelijerstvo, ugostiteljstvo - bukvalno će sve da procveta - tvrdi Vučić

Srbija će organizovati Specijalizovanu izložbu (Specialised EXPO) pošto je na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu Beograd pobedio u konkurenciji španske Malage, američke Minesote, tajlandskog Puketa i argentinskog Bariločea, objavljeno je na sajtu biroa.

Najpoznatija manifestacija ove međunarodne organizacije je Svetska izložba (World Expo), koja je prethodni put 2021. godine organizovana u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a postoje i Hortikulturne izložbe, posvećene održivom razvoju, kao i umetničke izložbe Trijenale sa stalnim mestom održavanja u italijanskom Milanu.

Domaćinstvo Specijalizovane izložbe Srbiji bi moglo da donese „brojne koristi", smatra Patris Balester, stručnjak sa Univerziteta u Tuluzu, koji više od 15 godina izučava Ekspo manifestacije.

EXPO 2027 uticaće pre svega na ekonomiju naše zemlje. Očekuje se veliki priliv novca, kao i investicija, što samim tim znači jača ekonomija i bolji privredni rast.

Pitali smo građane Srbije šta misle o EXPO izložbi:

U principu nemam ništa protiv, svaki grad treba da se razvija. Uvek  imate ljude koji su za razvoj na taj način i druge ljude koji su protiv toga i imaju neke druge ideje. Naći kompromis je vrlo teško i trebalo bi građani recimo referendumom ili nekim predlogom da odlučuju - bio je odgovor Milana Popovića, našeg sagovornika.

U Surčinu će na 25 hektara biti izgrađen novi sajam i objekti za međunarodnu specijalizovanu izložbu, a kako je najavio predsednik gradiće se i 1.500 stambenih jedinica, za oko 3.000 ljudi, koje će odmah posle EXPO dati na tendere kupcima pod povoljnim cenama.

- Super, to treba da se razvija, nove tehnologije su uvek prisutne ovde naročito sad u periodu kad treba da bude i dekarbonizacija cele Evrope. To je super - rekao je Miroslav Nikolić za Republiku.

Za potrebe EXPO u izradi je i "lex specialis" kojim bi trebalo da se uredi građenje ovih objekata, tj. da se postupci i procedure tim zakonom ubrzaju i pri izgradnji i pri javnim nabavkama.

- Naravno da mislim da je to sve u dobrobit Srbije i da treba da idemo napred i da iskoristimo sve svoje resurse kad već imamo EXPO, a ta izgradnja stanova pogotovo i prosto svaki napredak me raduje - rekla je naša sagovornica Branka Kulidžan.

Početak izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona planiran je za jun 2024. godine, a za taj projekat biće angažovan arhitekta Mark Fenvik.

Kako je najavljeno, stadion će biti izgrađen po svim standardima UEFE, imaće 52.000 sedišta, a potpisivanje ugovora sa izvođačem se očekuje u narednim nedeljama.

- To je sjajno, znači da Beograd postaje velika metropola, glavni na Balkanu. Logično je, u svim velikim evropskim gradovima to tako ide. Mora sajam da se širi i da sve ide kako treba. Ulaže se u sport i dobro je da će naša reprezentacija imati svoj stadion - kaže naš sagovornik Zoran Gutović.

Na parceli južno od Nacionalnog stadiona zamišljeno je da se izgrade sajamske izložbene hale u nizu raspoređene duž centralne promenade. Ona će voditi do kružnog trga oko kojeg su planirani tematski paviljoni i naš nacionalni paviljon, piše u Prostornom planu.

- Ono što je važno za nas EKSPO koji dolazi i to je značajan izvor rada. I ovo što Ana Brnabić radi oko Bio For kampusa. To su stvari koje prave razliku između Srbije i mnogih drugih. Trebalo je pronaći ljude koji će da sanjaju i podižu lestvicu visoko. Mislim da ovo jako lepo izgleda... kao da smo na nekom svetskom aerodromu, a ne na železničkoj stanici - rekao je jednom prilikom predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Takođe, Vučić je pohvalio napore Ane Brnabić, premijerke Srbije, u vezi sa Bio For kampusom i drugim projektima. Ovaj kampus, kao i Expo, predstavljaju inicijative koje će, prema njegovim rečima, postaviti Srbiju na globalnu mapu i omogućiti joj da se takmiči sa drugim zemljama u svetu.

- O tome mislim sve najlepše jer učestvovati na takvim sajamskim akcijama je prestižno i to je čast za svaki grad koji u tome učestvuje - rekao je Boris Levanović za Republiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading