BESPLATAN ENGLESKI JEZIK, OTVARANJE NOVIH VRTIĆA I POJAČANJE BEZBEDNOSTI: Evo kako građani komentarišu poboljšanje uslova u OVIM ustanovama (VIDEO)

Autor:

Vesti

13.12.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih godina je izgrađeno mnogo novih vrtića koja će deci omogućiti boravak, edukaciju i druženje, ali i roditeljima olakšati vaspitanje svoje dece. Samim tim je otvoreno i mnogo novih radnih mesta za vaspitače i osoblje u vrtićima.

BESPLATAN ENGLESKI JEZIK, OTVARANJE NOVIH VRTIĆA I POJAČANJE BEZBEDNOSTI: Evo kako građani komentarišu poboljšanje uslova u OVIM ustanovama (VIDEO)

Foto: Republika.rs

Kapitalni projekti i razvoj Beograda idu svojom dinamikom i brzinom, ali ne smemo da zaboravimo na svakodnevni život.

Kako je prošrivanje predškolskih institucija u punom jeku, kao i otvaranje novih jedinica vrtića u prestonici, a i šire, ključno je znati kako rodtelji, ali i drugi građani komentarišu ovu odluku državih organa.

Poslednjih godina je izgrađeno mnogo novih vrtića koja će deci omogućiti boravak, edukaciju i druženje, ali i roditeljima olakšati vaspitanje svoje dece. Samim tim je otvoreno i mnogo novih radnih mesta za vaspitače i osoblje u vrtićima. 

Veći obuhvat dece u vrtićima, bilo kroz otvaranje novih mesta u državnim ustanovama ili kroz uvođenje privatnih vrtića u sistem sufinansiranja, trebalo bi da omogući delu neaktivnih da se uključe na tržište rada.

U pojedinim slučajevima, problem nije broj slobodnih mesta, već neusklađenost rada vrtića sa životnih obavezama – u pojedinim lokalnim samoupravama, vrtići insistiraju da leti deca ne pohađaju vrtić, ili da deca idu u „pripremne“ grupe tokom leta i septembra koje su efektivno skraćenog trajanja, što znači da u tom periodu, jedan od roditelja ne može da radi puno radno vreme (ili uopšte, ukoliko mu radni raspored nije fleksibilan).

Prema njegovim rečima, od ove jeseni pa nadalje, Grad će nastojati da otvara što veći broj novih vrtića, ali očekuje se da će se novim merama, koje je Privremeni organ doneo, podstaći otvaranje privatnih vrtića.

- To je super, svaka čast i dobro je što i grad pomaže roditeljima oko plaćanja vrtića. Jedini problem je što treba i da se malo obrati pažnja i na decu sa invaliditetom i sa decom koja imaju posebne potrebe. Recimo ja u svojoj bližoj okolini imam roditelje koji ne mogu da dobiju pratioce za svoje dete koje pati od autizma, vrtići odbijaju da ga prime, tako da moglo bi ministarstvo i gradske uprave da se pobrinu da i deca koja su, da kazem, drugačija od ostale dece imaju pravo i mogućnosti da provedu vreme u vrtićima kao i svoji vršnjaci - rekao je naš sagovornik Miloš Živković.

Šapić je naglasio da su počeli časovi besplatnog engleskog jezika za sve predškolce, uključujući i sve privatne vrtiće. Takođe je ukazao na to da je bilo pokušaja kod nekih privatnih vrtića da se ta usluga Grada Beograda naplati. Pozvao je i sugrađane da prijave sve neregularnosti i najavio drakonske kazne za zloupotrebe, čak i izbacivanjem takvih ustanova iz gradskog sistema podrške.

Kako su najavile sadašnje gradske vlasti postojaće video-nadzor i fizičko patroliranje nad prestoničkim školama i vrtićima 24 sata dnevno, kao i patroliranje vozilima sa obučenim ljudima po kraju kao dodatni vid bezbednosti.

- Mislim da je to dobro jer je to za našu decu, za budućnost, tako da sve za šta se ulaže u tom smislu je odlično i pohvalno, tako da što da ne, i treba -rekla je za republiku naša sagovornica Darija Janićijević.

Nakon što je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, najavio da će od 1. decembra biti besplatni i privatni vrtići koji koštaju do 33.000 dinara, roditelji su odahnuli. Ova mera će omogućiti da još više dece krene u vrtić i time olakšati svakodnevni život roditeljima.

Šapić je istakao da je već sada 60.000 mališana upisano u državne vrtiće, a da će od 1. decembra biti obuhvaćeno još 90 odsto privatnih vrtića. On je dodao da je granica za besplatan vrtić do sada bila 28.000 dinara, ali da su je odlučili podići na 33.000 dinara.

- Rešili smo da od 1. decembra i privatni vrtići koji koštaju do 33.000 dinara budu besplatni. Ta granica je bila 28.000, ali smo je podigli - rekao je Šapić.

Ova odluka predstavlja još jedan korak u pravcu unapređenja sistema obrazovanja i brige o deci, a posebno je važna za porodice sa više dece ili za roditelje koji su samohrani ili imaju niske prihode.

- Slažem se i treba što više otvarati vrtiće, to je dobro iskorišćen novac jer treba da budu male grupe u vrtićima a ne da budu prekobrojne i da se deca guraju i treba da imaju više prostora za igru i zabavu - kaže naš sagovornik Đorđe Siperizović.

Šapić je rekao da roditelji više neće plaćati ni boravak dece u državnim vrtićima.

Što se tiče državnih vrtića, roditelji više neće plaćati boravak dece, a kada je reč o privatnim vrtićima, refundiraćemo sav novac roditeljima u vrednosti državnog vrtića, ali na njihovo poskupljenje ne možemo da utičemo. Zamislite šta bi tek bilo da nismo uveli dodatna sredstva za refundaciju, onda bi poskupljenje kod privatnika još teže palo svima čija deca idu u te vrtiće. U svim vrtićima predškolci će moći da besplatno pohađaju i časove engleskog jezika. Pokušaćemo da to postane tradicionalno, te da kada dete dođe u predškolski uzrast, časove engleskog obezbedi Grad Beograd. Novina je i to što će u svim vrtićima i osnovnim školama biti postavljeni prečišćivači vazduha, koji će značajno pomoći deci, naročito u mesecima kada su virusi aktivniji. Očekujem da to bude sprovedeno do kraja godine, a mi ćemo ih servisirati i voditi računa o njima – najavio je Šapić podsećajući da je i prevoz za sve učenike besplatan, te da će oni koji još nisu izvadili personalizovanu kartu za javni prevoz moći to da učine u školama.

Normalno da jeste, pravilno je raspoređen novac zato što treba što više dece da se obrazuje i kroz vrtiće i kroz škole, da nisu na internetu i ostalim mrežava - kaže Zoran Lalović, sagovornik za Republiku.

- Sve su to načini da se rastereti kućni budžet - poručio je Šapić.

- To je sasvim dobro i pravo pitanje jer ima puno bračnih parova koji rade, zaposleni, a onda nemaju decu gde da ostave i što više vrtića to bolje za obezbedjenje svih tih potreba - istakao je naš sagovornik Angel Lovčenski

To je stvar socijalne politike, politike brige o ljudima, o čemu sam govorio još kada sam došao na mesto gradonačelnika. Dakle, stvar je odluke, štedite na nekim pozicijama, a na drugoj strani prosleđujete Beograđanima, jer je ideja takva da sredstva budžeta koji se „ubiraju” od Beograđana na što kvalitetniji način vratimo njima nazad. Postavljamo prioritete, a po meni to su, pre svega, deca - istakao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading