"NEDOPUSTIVO JE DA NEKO NE MOŽE DA URADI SKENER, TO SADA NE BI SMELO DA SE DESI": Ministarka Grujičić najavila reforme zdravstva

Autor: Tanjug

Vesti

11.12.2023

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istakla je i da će u zdravstvenom sistemu doći niz inovacija, uključujući softver koji će se koristiti za zakazivanje pregleda na magnetnoj rezonanci.

"NEDOPUSTIVO JE DA NEKO NE MOŽE DA URADI SKENER, TO SADA NE BI SMELO DA SE DESI": Ministarka Grujičić najavila reforme zdravstva

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je u planu rekonstrukcija pet porodilišta u Srbiji, uključujući i porodilište u Nišu, u kojima je, kako je rekla, situacija "goruća".

Grujičić je odgovarajući na pitanje novinara rekla da je ideja da renoviranje klinika za ginekologiju i akušerstvo počne sledeće godine, i da sada mora da se napravi projekat.

- Postoji ideja da se oni u trenutku kada krene rekonstrukcija, presele na drugo mesto. Tako da, planirali smo sredstva za sledeću godinu i nadamo se da ćemo dobiti sredstva od Ministarstva finansija jer na kraju znate da ono o svemu odlučuje - rekla je Grujičić.

Ona je dodala da takođe predstoji i promena zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je, kako je navela, apsolutno zastareo.

- On potpuno ne odgovara svim ovim našim planovima koje imamo i kad njega promenimo onda ćemo moći da idemo dalje, zaista u suštinske reforme - navela je Grujičić.

Kada je reč o integrisanju zdravstvenog sistema, Grujičić je rekla da se radi na tome da se Vojnomedicinska akademija uključi u zdravstveni sistem, kao i vojna bolnica u Nišu. 

- Međutim, tu su pregovori i o vlasničkim odnosima i o tome kome šta pripada. Oko tog pitanja moraju da se usaglase i Vlada Srbije, Ministarstvo finansija, Ministarstvo odbrane i naše ministarstvo - rekla je ona.

Ministarka je istakla i da će u zdravstvenom sistemu doći niz inovacija, uključujući softver koji će se koristiti za zakazivanje pregleda na magnetnoj rezonanci.

- Šta je novina? Konzilijum ili lekar koji traži magnetnu rezonancu moraće na kraju, kad završi izveštaj, da tri puta klikne na jednu ikonicu u programu. Prvim zakazuje, drugim odlučuje šta se snima i treći klik određuje kada treba da se uradi magnet. Imate ljude kojima treba za šest meseci, imate i one koji moraju za nedelju dana. Na taj način bi trebalo da se izbrišete iz liste čekanja i biće samo liste zakazivanja - rekla je ona.

Dodala je da će biti oformljen i novi sektor pri Ministarstvu zdravlja - ekipa zadužena za izvršenja koja će svakog dana kontrolisati koliko je urađeno pregleda na magnetnoj rezonanci.

Istakla je da je prioritet rešiti i pitanje skenera, kojih je država nabavila 55  za proteklih godinu dana.

- Sada ne bi smelo da se desi da neko, posebno onkološki pacijenti, ne mogu da urade skener, jer to je nedopustivo. Sada sve može da ide preko programa. To će u potpunosti da zaživi prvog januara sledeće godine, i od tada ćemo imati republički integrisani zdravstveni informativni sistem. Od Subotice do Prizrena, u svim našim ustanovama -  jedan sistem - rekla je ona.

Osvrnula se i na stanje u Kliničkom centru Niš, i istakla da će Ministarstvo zdravlja obezbediti opremu, uključujući magnet i skener,  kao i medicinski materijal neophodan za pedijatrijsko odeljenje.

Navela je i da se nada da će se izgraditi još jedan savremeni klinički centar u Nišu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading