U SRBIJI 3.200 OSOBA ŽIVI SA HIVOM! Zahvaljujući najnovijoj terapiji, manja stopa mortaliteta!

Autor:

Vesti

30.11.2023

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući novijoj terapiji i novijoj generaciji lekova za lečenje HIV infekcije, stopa mortaliteta od HIV-a u Srbiji je sada manja, izjavila je danas infektolog Infektivne klinike Ivana Gmizić, povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a 1. decembra.

U SRBIJI 3.200 OSOBA ŽIVI SA HIVOM! Zahvaljujući najnovijoj terapiji, manja stopa mortaliteta!

Foto: pixabay.com

Ona je za Tanjug rekla da u Srbiji 3.200 osoba živi sa HIV infekcijom, ali je dodala da se pretpostavlja da postoji još 500 do 1.500 osoba koje ne znaju da su time zaražene. 

- Često i u svojoj kliničkoj praksi nailazim na mnogo mladih koji imaju mnogo pitanja, koji bi želeli da saznaju više, koji bi želeli da se zaštite, da prošire informacije svojim vršnjacima. Volela bih da se o tome mnogo više priča ne samo među omladinom, već i u opštoj populaciji - navela je ona.

Ona je rekla da sa svojim kolegama teže da rade na toj edukaciji i da se ta znanja uvrste kao obavezna, a možda i kao deo obaveznog obrazovanja u školama.

Gmizićeva kaže da su danas u Srbiji dostupne novije generacije lekova koje imaju značajno manje neželjenih i toksičnih efekata, kao i mnogo bolju efikasnost kada je u pitanju držanje infekcije pod kontrolom. 

Kako je navela, po momentu uvođenja antiretrovirusne terapije osoba sa HIV infekcijom može da ima jedan normalan životni vek i da živi i do 50 godina, pa čak i duže, od momenta započinjanja terapije, ne od momenta samog inficiranja. 

- Udruženje "HIV asocijacija Srbije" 8. i 9. decembra organizovaće internacionalni kongres koji će okupiti veliki broj stručnjaka, kako iz naše zemlje tako i iz regiona internacionalnih stručnjaka, gde ćemo se baviti svim aspektima HIV infekcija uključujući i epidemiološke i kliničke aspekte, ali takođe i novine koje se tiču terapije, i isto tako diskusija vezano za hronične bolesti i metabolički sindrom - rekla je Gmizićeva. 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading