KAKO KOŽA OSLIKAVA UNUTRAŠNJE STANJE ORGANIZMA: Pet mogućih uzroka vitiliga

Autor:

Vesti

19.11.2023

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su istraživači identifikovali nekoliko gena koji povećavaju rizik od ovog stanja, ne može se sa sigurnošću predvideti da li će neko razviti vitiligo.

KAKO KOŽA OSLIKAVA UNUTRAŠNJE STANJE ORGANIZMA: Pet mogućih uzroka vitiliga

Foto: shutterstock

U svetu se oko dva odsto ljudi suočava sa stanjem koje se naziva vitiligo, a koje karakteriše gubitak pigmenta u koži i kosi. Ovo stanje je uzrokovano uništavanjem melanocita, ćelija koje proizvode pigment melanin, a koje se javlja kada imuni sistem greškom napadne ove ćelije. Iako je poremećen rad imunog sistema obično glavni uzrok nastanka vitiliga, postoje i drugi faktori koji mogu doprineti razvoju ovog stanja.

Među najčešćim uzrocima vitiliga su problemi sa imunim sistemom. Ova autoimuna bolest se javlja kada imuni sistem tela greškom identifikuje melanocite kao strano telo i počinje da ih napada. Pored toga, osobe koje pate od vitiliga su takođe podložnije razvijanju drugih autoimunih bolesti kao što su Hašimoto, dijabetes tipa 1, reumatoidni artritis i psorijaza.

Genetika takođe može biti faktor koji doprinosi nastanku vitiliga. Iako su istraživači identifikovali nekoliko gena koji povećavaju rizik od ovog stanja, ne može se sa sigurnošću predvideti da li će neko razviti vitiligo. Nasleđivanje ovog stanja je retko, ali postoje slučajevi u kojima se vitiligo javlja kod članova jedne porodice.

Fizička trauma, kao što su opekotine od sunca ili izlaganje hemikalijama, može biti okidač za pojavu vitiliga ili pogoršanje već postojećih fleka. Takođe, emotivni stres može doprineti nastanku vitiliga, s obzirom na to da je hronični stres povezan sa pogoršanjem inflamacija i imunog sistema.

Jedan od uzroka vitiliga je i oksidativni stres, koji predstavlja disbalans slobodnih radikala i antioksidanasa u organizmu. Ovaj disbalans može biti izazvan izlaganjem UV zracima, zagađivačima i drugim ekološkim faktorima.

Iako ne postoji lek za vitiligo, postoje tretmani koji mogu ublažiti simptome ovog stanja. Važno je napomenuti da vitiligo ne predstavlja zdravstveni problem i ne može se preneti na druge ljude.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading