DECA SVE VIŠE OBOLEVAJU OD DIJABETESA: Najmlađi pacijent star je manje od šest meseci!

Autor:

Vesti

09.11.2023

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je poseban problem što je sve veći broj dece koja oboljevaju od dijabetesa, a često su to mališani ispod pet godina, kaže dr Zdravković.

DECA SVE VIŠE OBOLEVAJU OD DIJABETESA: Najmlađi pacijent star je manje od šest meseci!

Foto: pixabay.com

Prema podacima, u Srbiji trenutno živi oko 770.000 ljudi sa dijabetesom. Međutim, zabrinjavajuće je što se među njima sve više nalazi i dece, čak i beba mlađih od šest meseci.

Docent dr Vera Zdravković, endokrinolog sa Dečje klinike u Tiršovoj, ističe da je ovaj trend zabrinjavajući.


- Dijabetes je multifaktorijalna bolest, što znači da postoji nasledna predispozicija, ali i faktori sredine koji doprinose razvoju bolesti. U Srbiji je poseban problem što je sve veći broj dece koja oboljevaju od dijabetesa, a često su to mališani ispod pet godina - kaže dr Zdravković.

Ona ističe da je teško prepoznati dijabetes kod male dece, jer se ona ne žale na simptome, a roditelji ih ne mogu lako primetiti. Međutim, postoji nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju. Jedan od njih je naglo povećanje unosa tečnosti, što može biti znak da dete ima dijabetes. Takođe, roditelji bi trebalo da obrate pažnju i na pelene koje su izuzetno pune, a da dete ne pokazuje znake nelagodnosti.

Kada se sumnja da dete može imati dijabetes, prvi korak je odlazak kod pedijatra i obavljanje jednostavnih analiza urina. Ukoliko se u urinu pojavi šećer, to može biti znak da je dete razvilo dijabetes. Drugi test koji se može obaviti je merenje nivoa šećera u krvi pomoću glukometra, koji je dostupan u svim domovima zdravlja.

Ukoliko se potvrdi da dete ima dijabetes, neophodno je odmah započeti sa terapijom insulinom. Docent dr Zdravković naglašava da je veoma važno da se sa terapijom počne što pre, kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije.

- Dijabetes tipa 1 ne zavisi od ishrane dece. Naravno, važno je da se deca zdravo hrane, ali ishrana nije uzrok ove bolesti. Roditeljima i deci govorimo da je dijabetes hronična bolest kao i sve druge i da se sa njom potpuno normalno živi. Važno je samo da se nova dijagnoza uklopi u život deteta - objašnjava dr Zdravković, prenosi Informer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Србољуб

09.11.2023 21:14

У нашој породици до треће генерације уназад нема оболелих од те болести. Не знам који су то по аутору: „ faktori sredine koji doprinose razvoju bolesti........... „ али знам да је пре четири године моја унука са 7 година оболела од дијабетиса Тип 1, уз извештај специјализоване лабораторије да јој је панкреас трајно уништен без могућности регенерације. После контроле у Клиници за мајку и дете у БГ, докторка је питала мог зета, које вакцине је унука примила ? и када је чула да је због поласка у школу морала да прими и ММР вакцину само је значајно погледала колегу и климнула главом.