PARK PRIRODE "POTAMIŠJE": Vlada Srbije ga stavila pod zaštitu, predeo izuzetnih odlika i lepote

Autor:

Vesti

28.11.2023

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije je krajem oktobra ove godine donela odluku o proglašenju zaštite Predela izuzetnih odlika "Potamišje", kojom je obuhvaćeno 17 sela ovog područja

PARK PRIRODE "POTAMIŠJE": Vlada Srbije ga stavila pod zaštitu, predeo izuzetnih odlika i lepote

Foto: Republika

"Potamišje" je velika prirodna celina u Vojvodini i predstavlja jedno od najkompleksnijih vodenih staništa u zemlji. "Potamišje" čini prostrana aluvijalna ravan reke Tamiš, koja se zbog visokog vodostaja slobodno razliva, a upravo to redovno plavljenje čini neverovatan mozaik prirodnih staništa.

Neka od njih su dom strogo zaštićenih i zaštićeni vrsta, a sve ovo je razlog zašto je Vlada Srbije 26. oktobra 2023. donela odluku da zaštiti Predeo izuzetnih odlika "Potamišje", kojom je obuhvaćeno ukupno 17 sela sa ovog područja. 

Foto: Republika

Opština Opovo

Kako se navodi na sajtu Vlade, ova odluka je doneta na osnovu predloga i studije koju je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. 

U "Potamišju" je registrovano 606 taksona viših biljaka, 49 vrsta beskičmenjaka nacionalnog i međunarodnog značaja, 42 vrste riba, 11 vrsta vodozemaca, devet vrsta gmizavaca, 258 vrsta ptica i 58 vrsta sisara. Od oko 1200 parova belih roda, koliko ih se gnezdi u Srbiji, čak njih oko 400 je u selima ovog kraja. 

Foto: Republika

Područje izuzetnih odlika

Ova oblast se prostire na 23.989,79 hektara, a unutar ove oblasti uspostavljaju se režimi zaštite prvog, drugog i trećeg stepena na osnovu člana 35. Zakona o zaštiti prirode. 

Ovde se nalaze dva međunarodno značajna područja za ptice- Gornje i Srednje Potamišje. 
Pored redovnog plavljenja, uticaj na ovaj predeo imaju i šume, ali i pet velikih ribnjaka koji se nalaze na ovom području. Inače, samo "Potamišje" je seosko, poljoprivredno područje, bez industrije, što predstavlja veliku šansu za razvoj eko- turizma. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading