RAD NA ZAŠTITI I UNAPREĐENJU ŽIVOTNE SREDINE: Opovo priprema uspostavljanje monitoringa kvaliteta vazduha

Autor:

Vesti

25.11.2023

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opština Opovo planira nekoliko projekata kojima će unaprediti zaštitu životne sredine

RAD NA ZAŠTITI I UNAPREĐENJU ŽIVOTNE SREDINE: Opovo priprema uspostavljanje monitoringa kvaliteta vazduha

Foto: Republika

Zaštita životne sredine danas je jedan od priorteta u svetu i kod nas, a opština Opovo priprema nekoliko projekata kojima će značajno unaprediti ovu oblast. 

Jedan od planiranih projekata je, prema rečima Marine Mitrović, inspektorke za zaštitu životne sredine opštinske uprave Opovo, uspostavljanje monitoringa kvaliteta vazduha. 

Foto: Republika

Inspektorka za zaštitu životne sredine u Opovu Marina Mitrović

- Postoje metode, merna mesta gde se vrši merenje kvaliteta vazduha. Tu idu planovi, izrada programa, pa na osnovu programa se uspostavi monitoring koji podrazumeva merenje na nekoliko mernih mesta gde se jednom mesečno ili u šest meseci meri kvalitet vazduha i potom te izveštaje pratite - pojašnjava Mitrovićeva. 

Iako opština Opovo nema neke zagađivače u smislu industrije, osnovna delatnost na ovoj teritoriji je poljoprivreda, smatra se da bi praćenjem jedne ovakve statistike postigli mnogo, jer je u ovoj oblasti razvijen eko turizam.  

Foto: Republika

Opština Opovo planira više akcija u cilju zaštite životne sredine

- To malo što imamo (proizvođača) su prizvodnja gajbica, kolača, nekih delove za avione... Naš cilj je unapređenje eko turizama upravo zato jer nismo zagađeni i u zaštićenom smo području - dodaje Mitrovićeva. 

Planirani projekat opštine Opovo je i gasifikacija, čime bi se rešilo grejanje bez zagađujućih materija. 

- Planirani projekat je i gasifikacija, postavljena je gasovodna mreža na teritoriji cele opštine, nedostaje da se napravi samo glavni gasovod da nas spoji sa Kovačicom. Znači, veći deo je gotov, jer je Opovo pokriveno, izgrađena gasovodna mreža, sad je ostalo da se spojimo i da svako ima svoj priključak na mrežu. To je važno za energetsku efikasnost, tome težimo. Pelet koji se koristi ima visoku emisiju zagađujućih materija, mi ništa nismo dobili ako pređemo na pelet, gas je najbolji izbor. To bi bio veliki pomak za zaštitu životne sredine - dodaje ova inspektorka. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading