ŽAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE U OPOVU: Šta svaki pojedinac mora da zna, kako je čuvamo i kako da podignemo svest o ovoj temi

Autor:

Vesti

20.11.2023

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Životna sredina podrazumeva prirodne i stvorene vrednosti koje čine međusobne odnose okruženja, odnosno prostora i uslova za život.

ŽAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE U OPOVU: Šta svaki pojedinac mora da zna, kako je čuvamo i kako da podignemo svest o ovoj temi

Foto: Republika, Shutterstock

Pravo svakog čoveka je da živi i razvija se u zdravoj životnoj sredini i pored brojnih zakona, regulativa i mehanizama koji uređuju ovu oblast, najvažnije je, zapravo, delovanje pojedinca. Šta svako od nas može da učini, odnosno da ne čini kako bi zaštitio životnu sredinu. 

U opštini Opovo se ovoj temi pridaje posebna važnost, a Marina Mitrović, inspektorka za zaštitu životne sredine opštinske uprave Opovo, kaže da je njihov fokus (sprečavanje) zagađenje životne sredine što podrazumeva unošenje zagađujućih materija ili energija u životnu sredinu, a izazvano je ili delovanjem ljudi ili nekim prirodnim procesom koji može imati štetne posledice. 

Foto: Republika

Inspektorka za zaštitu životne sredine Marina Mitrović

- Zagađivač može da bude pravno ili fizičko lice. Pravno lice su privredni subjekti koji se bave nekom delatnošću i svojom aktivnošću ili neaktivnošću mogu da dovedu do zagađenja - kaže Mitrović u razgovoru za Republiku. 

Na pitanje šta svaki pojedinac može da uradi na zaštiti životne sredine, ona navodi da je svaki pojedinac u suštini odgovoran za zagađenje i da mora postupati u skladu sa zakonom. 

- To znači da mora odlagati komunalni otpad gde mu je mesto, ukoliko je pravno lice da se pridržava propisa zadatih za delatnost kojom se bavi. Ukoliko je pravno lice zagađivač vazduha, onda mora da postavlja filtere na uređaje koje koristi... Reč je o širokom pojmu koji se odnosi na zagađenje vode, vazduha, zemlje - navodi Mitrović i dodaje: 

Foto: Republika

Za zaštitu životne sredine najvažnije je delovanje pojedinca

- Moramo da se ponašamo odgovorno prema sredini u kojoj živimo i radimo. 

Kada je reč o odgovornosti nadležnih organa, u opštini Opovo postoji Odeljenje za imovinsko- pravne, stambeno- komunalne poslove, urbanizam, građevinarstvo i zaštitu životne sredine. 

- Mi postupamo u okviru ovlašćenja utvrđenih zakonom. Počinje od urbanističkog i prostornog planiranja, preko donošenja programa i planova, vrši se procena uticaja projekata na životnu sredinu, to se odnosi na gradnju, kakav je taj projekat zagađivač i da svedemo to na minimum. Upravljanje otpadom je predmet delovanja Zakonom o upravljanju otpadima. Sprovodi se inspekcijski nadzor u oblasti zaštite životne sredine. Ovaj nadležni organ vodi evidencije o svim promenama koje su vezane za zaštitu životne sredine, obaveštava javnost, izveštavanje je deo posla, to je usmereno prema Agenciji za zaštitu životne sredine ili našem ministarstvu... - ističe ova inspektorka za zaštitu životne sredine. 

Na kraju, ali ne i najmanje važno, u opisu posla ove službe je i sprovođenje edukacije u smislu podizanja ekološke svesti i akcije koje se sprovode zajedno sa građanima. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading