KAKO DO ENERGETSKI EFIKASNOG DOMA: Konkurs za energetsku sanaciju kuća i stanova u Opovu - ko ima pravo na pomoć, koliko para možete da dobijete...

Autor:

Vesti

19.11.2023

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postizanje energetske efikasnosti objekta, odnosno rad na energetskoj obnovi starih kuća i stanova, jedan je od ciljeva države u godinama pred nama, a učešće u ovom velikom projektu uzela je i opština Opovo

KAKO DO ENERGETSKI EFIKASNOG DOMA: Konkurs za energetsku sanaciju kuća i stanova u Opovu - ko ima pravo na pomoć, koliko para možete da dobijete...

Foto: Republika, Shutterstock

Opština Opovo je i ove godine objavila javni poziv sugrađanima da konkurišu za poboljšanje energetskih svojstava svojih objekata.

Program se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a iznos subvencija koji će građani dobiti kreće se od 50 do 60 odsto ukupnog iznosa sredstava, u zavisnosti od mera (definisan je maksimalan iznos novca po meri).

Na primer, za zamenu prozora i vrata, što je mera za koju se građani najčešće javljaju, iznos je 160.000 dinara (ako je pojedinačna mera, daje se drugi iznos ako se uzima paket mera), odnosno 50 odsto od iznosa profakture.

Foto: shutterstock

Zamena prozora i vrata je najpopularnija mera u Opovu

Za izolaciju objekta, recimo, maksimalan iznos subvencije je 250.000 dinara (ako je pojedinačna mera) ili 50 odsto od iznosa profakture. 

Rade Cvetanović, rukovodilac Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koje sprovodi opština Opovo u okviru Projekta čiste energije i energetska efikasnost za građane Srbije, u razgovoru za Republiku objašava stavku po stavku proceduru za prijavu na pomenuti konkurs. 

Foto: Republika

Rade Cvetanović rukovodi projektima energetske sanacije u opštini Opovo

- Vlasnici porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Opovo da bi konkurisali za poboljšanje energetskih svojstva svojih objekata i izvođenje radova na sprovođenju mera energetske sanacije potrebno je da su vlasnici navedenih objekata, da su ti objekti legalni (imaju upotrebnu dozvolu ili rešenje o ozakonjenju), da se u objektima živi tokom cele godine i da je minimalna potrošnja električne energije 30 kilovata za prethodni mesec - kaže Cvetanović i dodaje da mogu konkurisati i stanari u stanovima ili stambenim objektima koji su prijavljeni na tu adresu uz pismeno ovlašćenje vlasnika kuća ili stanova. 

Da biste se javili na ovaj konkurs potrebno je da se popuni obrazac koji se može naći na internet stanici opštine Opovo.

Popunjen obrazac zajedno sa fotokopijom ličnih karata svih članova domaćinstava koji žive na toj adresi, fotokopiju računa za utrošenu električnu energiju i predmer i predračun, odnosno profakturu za materijal i opremu koja će se ugrađivati, izdatu od privrednog subjekta sa liste direktnih korisnika, predaje se na pisarnici opštine Opovo. 

Foto: Republika

Energetska efikasnost je važna i za kućni budžet i za zaštitu životne sredine

- Sprovođenje programa vrši komisija imenovana rešenjem Opštinskog veća opštine Opovo u kojoj se nalaze pored diplomiranih pravnika, ekonomista i inženjeri različitih struka, a sve vezano za mere koje se sprovode. Po podonošenju prijava komisija izlazi dva puta na teren. Prvi put se pravi terenski zapisnik i proveravaju navodi iz prijave. Kad se proveri da da li su ispunjeni uslovi sačinjava se trojni ugovor između opštine Opovo, direktnog korisnika (firme koja izvodi radove) i krajnjih korisnika- fizičkog lica, odnosno vlasnika kuće ili stana. Potom, u zavisnosti od visine subvencija, fizičko lice uplaćuje svoj deo sredstava firmi, firma izvodi radove u zavisnostii od vremenskih uslova i po završetku obaveštava komisiju da su radovi izvršeni - navodi Cvetanović. 

Komisija tada ponovo izlazi na teren i sačinjava drugi zapisnik i fotografije o sprovedenim merama. Potom se izdaje potvrda privrednom subjektu koji podnosi zahtev za prenos iznosa subvencije.

Može da se konkuriše za zamena prozora i vrata, izradu novog termičkog omotača (izolacija kuće), zamenu i ugradnju novih koltova efikasnim, izradu ili zamenu postojeće cevne mreže, ugradnju toplotnih pumpi, ugradnju solarnih panela i ugradnju kolektora za proizvodnju tople vode. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading